De prijzen op de huizenmarkt blijven maar stijgen. Wie een woning wil kopen, moet steeds dieper in de buidel in tasten. Dat is vooral slecht nieuws voor kopers die een woning niet kunnen financieren door ook spaargeld of een schenking in te zetten, of de overwaarde van een oude woning.

De maximale hypotheek die potentiële kopers kunnen krijgen op basis van hun inkomen, is vaak niet toereikend om de gemiddelde huizenprijs in Nederland te kunnen betalen. In het vierde kwartaal van 2019 lag de gemiddelde transactieprijs op 326.000 euro.

Hoeveel hypotheek huizenkopers wél kunnen krijgen, valt te berekenen met een overzicht van financieel intermediair De Hypotheekshop. Op basis van cijfers van hypothekennetwerk HDN heeft De Hypotheekshop de gemiddelde inkomens per leeftijdscategorie van hypotheekaanvragers in 2019 op een rij gezet.

Business Insider was benieuwd wat deze inkomens aan maximale hypotheek opleveren en gebruikte de rekentool van intermediair Van Bruggen Adviesgroep om een indicatie te krijgen van wat elke generatie op basis van het gemiddelde inkomen van aanvragers maximaal kan lenen. Zo kun je zien of jouw eventuele maximale hypotheek ongeveer overeenkomt met die van je leeftijdgenoten.

De tool Van Bruggen Adviesgroep gaat uit van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast tegen 1,54 procent rente. De looptijd is 30 jaar.

Maximale hypotheek: verschillen per generatie

Business Insider rekende uit wat eenverdieners per generatie aan maximale hypotheek krijgen en wat tweeverdieners maximaal kunnen lenen. De koppels hebben dus het dubbele aan inkomen van de eenverdieners en hierbij verdienen de partners 50/50.

We beginnen met de eenverdieners. Het overzicht hieronder laat het gemiddelde inkomen per generatie zien en wat dat aan maximale hypotheek oplevert.

Het bovenstaande overzicht toont hoe onbereikbaar de huizenmarkt is geworden voor mensen die volledig afhankelijk zijn van een hypotheek bij de aanschaf van een woning.

Geen enkele generatie verdient genoeg voor een maximale hypotheek die in de buurt komt van de huidige gemiddelde huizenprijs van 326.000 euro. De groep 45-49 jarigen kan met 256.000 euro met NHG de hoogste maximale hypotheek krijgen.

Dit betekent niet per se dat een woning die duurder is dan wat je met een maximale hypotheek kunt krijgen, onbereikbaar is. Wellicht hebben hypotheekaanvragers een schenking gekregen, of kunnen ze met spaargeld of de overwaarde uit een oude woning extra financiering regelen voor de aankoop van een huis. En je kun natuurlijk ook een woning nemen die minder kost dan de gemiddelde huizenprijs.

Starters hebben uiteraard geen overwaarde die ze kunnen inzetten, en spaargeld of een schenking is niet vanzelfsprekend. Zij hebben dan ook het nakijken op de woningmarkt en opzichte van doorstromers en andere kopers, zoals beleggers.

Lees in dit verband ook:

Tweeverdiener heeft meer kans op de huizenmarkt

Wellicht is de situatie voor jou en je generatiegenoten rooskleuriger als je met een partner het dubbele verdient. Hieronder vind je de maximale hypotheek per generatie op basis van twee inkomens, waarbij elke partner evenveel verdient.

Overigens kun je daarmee niet het dubbele lenen omdat het tweede inkomen niet volledig meetelt in de berekening van de maximale hypotheek. In 2020 telt het tweede inkomen voor 80 procent mee.

Zoals je ziet kom je in aanmerking voor een woning van de gemiddelde huizenprijs als je samen ongeveer 70.000 euro verdient, twee keer modaal.

Verder geldt dat de meeste tweeverdieners fors meer kunnen lenen dan 310.000 euro, het maximum voor het krijgen van een NHG-hypotheek.

Lees meer over hypotheken: