• De torenhoge prijzen voor stroom en gas drijven de energierekening voor huishoudens op.
  • Dit maakt investeren in de verduurzaming van je woning via onder meer isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp financieel interessanter.
  • Hoe pakt dat uit als je een stukje extra hypotheek neemt om de verduurzaming van je woning te financieren?
  • Lees ook: Zo hoog is de gemiddelde energierekening in jouw gemeente in 2022: bekijk de kaart!

De torenhoge prijzen voor stroom en gas geven een extra prikkel om te investeren in de verduurzaming van de eigen woning. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Wie voldoende spaargeld heeft kan natuurlijk, gelet op de lage spaarrentes, eigen middelen inzetten voor maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp. Daarbij is het wel goed een stappenplan te volgen, want bijvoorbeeld voor oudere huizen is betere isolatie doorgaans noodzakelijk, voordat je investeert in alternatieven voor aardgas.

Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang

Hoewel de hypotheekrentes de afgelopen maanden flink zijn gestegen, kan het nog altijd voordelig zijn om de verduurzaming van je woning te financieren met een stukje extra hypotheek. Sommige banken bieden ook specifieke kortingen op de hypotheekrente voor verduurzaming.

Interessant hierbij is om te weten hoe de extra maandlasten van een hogere hypotheek opwegen tegen de potentiële besparing op stroom en gas. Dat laatste hangt natuurlijk sterk af van het soort verduurzamingsmaatregelen en je huidige energieverbruik. Maar het is wel handig om daar een inschatting van te maken.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep geeft in de nieuwsbrief van deze week als voorbeeld een extra annuïtaire hypotheek van 20.000 euro. De maandlast bestaat hierbij uit een combinatie van rente en aflossing. En tegen een hypotheekrente van 3 procent gaat het bruto om 85 euro per maand, dus nog exclusief de eventuele hypotheekrenteaftrek.

Met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij je alleen rente betaalt, ben je nog iets goedkoper uit en zit je op bruto maandlasten van 50 euro per maand.

Hypotheek voor duurzamere woning: maandlasten versus besparing op energierekening

De vraag is vervolgens: hoeveel kun je besparen op gas en stroom met een investering van 20.000 euro in de verduurzaming van je woning? Van Bruggen komt met een combinatie van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp uit op een mogelijk besparing van 600 kuub gas en 850 kilowattuur stroom per jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde variabele gasprijs afgelopen maart op 2,39 euro per kuub en bedroeg de gemiddelde variabele stroomprijs 0,56 euro per kWh. Reken je dit door, dan scheelt dit met 600 kuub gas 1.434 euro per jaar en met 850 kWh stroom 476 euro per jaar.

In totaal gaat het dan om een besparing op de energierekening van 1.910 euro per jaar. Per maand is dit 159 euro.

Ofwel: met de bovengenoemde besparing op stroom en gas van 159 euro per maand zit je ruim boven de extra bruto maandlasten van de hypotheek van 85 euro per maand.

Een punt is uiteraard dat het niet zeker is dat de energietarieven de komende jaren op de huidige extreem hoge niveaus blijven hangen, terwijl je wel vastzit aan de maandelijkse hypotheeklasten als je de rente voor 10 jaar of 20 jaar vastzet. Maar je hebt hierbij wel enige speelruimte.

Voor een besparing op gas en stroom van 85 euro per maand moeten, bij een verbruiksdaling van 600 kuub gas per jaar en 850 kWh stroom, de prijzen van gas en stroom respectievelijk 1,28 per euro kuub en 0,30 euro per kWh zijn.

Dit betekent dat gas- en stroomprijzen vanaf de huidige niveaus zo'n 46 procent mogen dalen om nog quitte te kunnen spelen ten opzichte van de maandlasten van 85 euro voor een extra hypotheek voor verduurzaming.

LEES OOK: Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden