• Het aantal hypotheekaanvragen voor het verduurzamen van huizen is in oktober flink gestegen, meldt financieel intermediair De Hypotheker.
  • Mogelijk kun je korting krijgen op de hypotheekrente als je een duurzame woning koopt of energiebesparende maatregelen neemt.
  • Business Insider heeft de rentetarieven en de eventuele duurzaamheidskorting van zeven grote geldverstrekkers op een rij gezet.
  • LEES OOK: Huizen met energielabel F of G leveren ruim €30.000 minder op bij verkoop.

Het aantal aanvragen voor een hypotheek om de woning mee te verduurzamen is de afgelopen maanden sterk toegenomen.

De toename was al in juni te merken, meldt hypotheekbemiddelaar De Hypotheker. Met de sterk stijgende gasprijzen lijken meer huizenbezitters van plan om hun huis energiezuiniger te maken.

In juni werden op jaarbasis al 49 procent meer hypotheken afgesloten voor verduurzaming van de woning en ook in juli, augustus en september lagen de aanvragen rond de 50 procent boven die van een jaar eerder. In oktober was dat zelfs 60 procent.

Tegelijkertijd merkt De Hypotheker dat het aantal aanvragen voor een hypotheek voor een nieuwe woning in die maand ruim een kwart lager lag dan een jaar eerder.

De hoge gasprijzen hebben huizenbezitters misschien een zetje gegeven, maar het beperkte aanbond van koopwoningen en de hoge huizenprijzen zijn ook van invloed op de verbouwplannen van veel huizenbezitters, stelt De Hypotheker.

Als verhuizen er niet inzit, pakken woningeigenaren hun eigen huis aan, zeker nu de hypotheekrente nog zo laag is. Vooral 55-plussers kiezen hier volgens de hypotheekbemiddelaar voor, al is de stijging in alle leeftijdsgroepen sterk.

Korting hypotheekrente voor duurzame woning

Een aantal geldverstrekkers biedt een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij de aankoop van een duurzame woning en/of als de woning naar duurzaam wordt verbouwd. Het is afhankelijk van de voorwaarden aan welke eisen de woning moet voldoen, bijvoorbeeld energielabel A of B.

Business Insider heeft de rentetarieven en de eventuele duurzaamheidskorting van de zeven grootste geldverstrekkers op een rij gezet. We zijn uitgegaan van annuïteitenhypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar. De tarieven zijn van toepassing bij een lening van 100 procent van de marktwaarde.

Van deze geldverstrekkers biedt ABN AMRO de hoogste duurzaamheidskorting, te weten 0,15 procentpunt bij energielabel A en 0,1 procentpunt bij energielabel B. Dit levert echter niet de laagste rente op, zoals te zien is in de tabel. Inclusief de rentekorting komt het tarief bij ABN AMRO op 1,94 procent, terwijl andere aanbieders daar zonder korting nog onder zitten.

Naast duurzaamheidskortingen biedt een aantal geldverstrekkers ook speciale duurzaamheidshypotheken voor energiebesparende maatregelen. Bij Florius kun je bijvoorbeeld de Verduurzaam Hypotheek afsluiten van minimaal 5.000 euro en maximaal 25.000 euro. De rente is lager dan van een normale annuïtaire of lineaire hypotheek.

Ook bij Triodos kun je tot 25.000 euro lenen voor energiebesparende maatregelen. De rente van de Energiebespaarlening is de eerste 10 jaar 0 procent, daarna geldt het normale tarief.

Lees meer over hypotheken: