• Huizenprijzen stijgen ongekend hard, maar achter deze stijging gaat een grote regionale variatie schuil.
  • De duurste regio’s in Nederland zijn bijna drie keer zo duur als de goedkoopste regio’s.
  • Business Insider Nederland heeft een tool gebouwd waarmee je de prijs per vierkante meter van verschillende regio’s kunt vergelijken.
  • Lees ook: Huis kopen: op deze 5 posten kun je besparen

We zijn het inmiddels gewend dat huizenprijzen in een ongekend hoog tempo stijgen. Zo registreerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het vierde kwartaal van 2021 een stijging van de gemiddelde huizenprijs van ruim 20 procent op jaarbasis.

Maar achter dit cijfer gaat nog een flinke regionale variatie schuil. In de laatste maanden van 2021 vonden de sterkste stijgingen plaats in de regio’s Noord-Drenthe en Zuidwest-Overijssel, waar huizenprijzen gemiddeld met liefst 29 en 28 procent stegen.

Utrecht en Groot-Amsterdam waren middenmoters met plussen van respectievelijk 21 procent en 22 procent. En Zeeuwsch-Vlaanderen mocht zich een achterblijver noemen met een plus van ‘slechts’ 14 procent in het slotkwartaal van 2021.

Omdat de huizenprijs in verschillende regio’s met een ander tempo stijgt, zijn er ook grote verschillen in de prijs per vierkante meter. De onderstaande kaart laat zien hoe groot deze verschillen per regio zijn.

Donkergroene velden geven de duurste regio's aan en de beige velden de goedkoopste plekken:

Groot-Amsterdam gaat aan de kop wat betreft de duurste regio's met een gemiddelde prijs van 6.398 euro per vierkante meter. De op een na duurste regio is agglomeratie Haarlem met een prijs van gemiddeld 5.662 euro per vierkante meter.

De goedkoopste regio's zijn Delfzijl en omgeving en Oost-Groningen met een gemiddelde prijs voor een vierkante meter van respectievelijk 2.124 euro en 2.285 euro. Vergeleken met Amsterdam is dat bijna drie keer zo goedkoop.

Business Insider Nederland heeft een tool gemaakt waarin je de prijzen per vierkante meter per regio met elkaar kunt vergelijken. Vul hieronder de gewenste regio's in en je krijgt de verhouding van de huizenprijzen te zien:

Lees meer over de huizenprijs: