• Huizenprijzen zijn in december gemiddeld met ruim 20 procent gestegen, de sterkste toename in 40 jaar.
  • Voor het jaar 2021 als geheel bedroeg de gemiddelde prijsstijging ruim 15 procent.
  • De provincie Flevoland kende afgelopen jaar de sterkste toename van de prijzen van koopwoningen.
  • Lees ook: Huis kopen: op deze 5 posten kun je besparen

De Nederlandse huizenprijzen zijn in december het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar. Met een prijstoename van ruim een vijfde was het sowieso de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers.

Oudere gegevens zijn lastiger te vergelijken, maar de laatste keer dat woningen sneller duurder werden was volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen eind jaren zeventig.

Bestaande koopwoningen wisselden vorige maand gemiddeld voor zo’n vier ton van eigenaar. Dat is 20,4 procent meer dan een jaar eerder en uitgaande van de huidige cijferreeks een record.

Voor heel 2021 kwam de gemiddelde prijsstijging uit op ruim 15 procent. Afgelopen jaar lag de gemiddelde huizenprijs op 386.714 euro, tegen een gemiddelde huizenprijs van 334.488 euro in 2020. Dit betekent dat een koopwoning ruim 52.000 euro meer waard is geworden.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: stijging van minimaal 14% is ‘normaal’

Sterkste stijging huizenprijzen in Flevoland

Kijk je over het hele jaar 2021 naar de regionale ontwikkelingen, dan zijn huizenprijzen gemiddeld het hardst gestegen in Flevoland, met een plus van gemiddelde ruim 19 procent. Ook in provincies als Drenthe (plus 18,4 procent), Groningen (plus 17,4 procent) en Friesland (plus 17 procent) ging het relatief hard.

Gemiddeld genomen gingen de huizenprijzen met minst omhoog in Limburg, maar ook daar stegen ze in doorsnee nog altijd met 13,5 procent.

In de jaren zeventig gingen de huizenprijzen sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren. De huidige gekte op de woningmarkt heeft volgens veel kenners eveneens te maken met de makkelijke financiering. De hypotheekrentes zijn al lange tijd heel erg laag. Daarbij profiteren huizenkopers nog altijd van fiscale voordelen als de hypotheekrenteaftrek.

Krapte in aanbod koopwoningen

Wat ook een grote rol speelt is dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Daardoor bieden huizenzoekers flink tegen elkaar op en is het voor veel mensen erg lastig om nog een huis te bemachtigen. Dat blijkt ook uit de cijfers over het aantal verhuizingen, aldus het CBS.

In december vonden er op de woningmarkt maar 20.559 transacties plaats. Dat is bijna 22 procent minder dan in dezelfde maand van 2020.

Van Mulligen houdt er rekening mee dat de huizenprijzen in de statistiek van het CBS binnenkort nog harder kunnen oplopen.

Makelaarsorganisatie NVM kwam onlangs namelijk met nieuwe kwartaalcijfers waarin sprake was van een prijsstijging die eigenlijk al iets sterker was, namelijk 20,7 procent. Die cijfers zijn gebaseerd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het CBS verwerkt de transacties pas als notarissen ze laten inschrijven bij het Kadaster. Dat gebeurt altijd iets later. Van Mulligen wijst er wel op dat NVM-makelaars een groot deel, maar niet de hele markt in handen hebben.

LEES OOK: Nog een gevolg van exploderende huizenprijs: 1 op 20 huizen wordt verkocht voor meer dan €1 miljoen