De afkoeling van de Nederlandse huizenmarkt begint in het derde kwartaal van dit jaar goed zichtbaar te worden. Het aantal woningtransacties neemt niet meer toe en ook de huizenprijs stijgt steeds minder hard.

Op jaarbasis ziet de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs er nog redelijk sterk uit, met een plus van 7,2 procent in het derde kwartaal van 2019, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM. Maar vergeleken met het voorgaande kwartaal bedraagt de gemiddelde stijging van de huizenprijs slechts 1,3 procent.

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 313 duizend euro en dat is vijfduizend euro meer dan in het voorgaande kwartaal.

In het derde kwartaal van dit jaar verkochten NVM-makelaars bijna 36.400 woningen en dat is slechts 1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Gebrek nieuwbouw zorgt voor stagnatie op huizenmarkt

De Nederlandse woningmarkt dreigt stil te vallen als er niet snel meer nieuwbouwhuizen bijkomen, waarschuwt Onno Hoes, de onlangs aangetreden voorzitter van de NVM. “Door het hoge prijsniveau blijven ook nieuwbouwwoningen langer in verkoop staan”, constateert Hoes.

"Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand."

De NVM-makelaars wisten afgelopen kwartaal 6.900 nieuwbouwhuizen aan de man te brengen. Dat is ruim 8 procent minder dan een jaar eerder.

In een jaar tijd is de prijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning volgens de NVM met 14 procent gestegen tot gemiddeld 391 duizend euro.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – huizenprijzen dalen in Amsterdam, Den Haag en 18 andere regio’s

De brancheorganisatie noemt het zorgelijk dat Nederlanders de afgelopen periode zo'n 5 procent minder huizen te koop hebben gezet. Daardoor is het aanbod aan huizen kleiner geworden. Er zijn echter grote regionale verschillen.

Zo is het aanbod van te koop staande woningen in de Randstad juist toegenomen in het derde kwartaal. In Amsterdam zijn zelfs 34 procent meer huizen te koop gezet. In regio's in het noorden en zuiden van het land neemt het te koop staande aanbod juist af.

Deze trends lijken ook terug te keren in de verschillende prijsontwikkeling per regio.