De Nederlandse Vereniging van Makelaars vindt dat de woningmarkt goed draait in de zesde week van lockdownmaatregelen.

De prijs van een gemiddelde verkochte woning was in de periode tussen 15 maart en 16 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor.

Een vergelijking met de kredietcrisis wijzen de makelaars van de hand. De woningnood is nu met een tekort van 315.000 huizen ruim twee keer zo hoog als destijds.

Ondanks het woningtekort verwacht verhuurplatform Pararius dat de coronacrisis impact heeft op zowel de koopmarkt als huurmarkt.

De crisis op de woningmarkt van 2008 tot 2013 keert met de coronacrisis niet automatisch terug.

Dat stelt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hij ergerde zich aan onheilsprofeten die zeggen dat een crisis op komst is.

De NVM vindt dat de woningmarkt goed draait in de zesde week van de quarantainemaatregelen. De prijs van een gemiddelde verkochte woning was in de periode tussen 15 maart en 16 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Daarnaast zien makelaars dat huishoudens met concrete aankoopplannen deze gewoon doorzetten.

Verder is ook de onderliggende dynamiek op de woningmarkt nu heel anders dan in 2008, concludeert de NVM. De makelaarsclub zette een aantal gegevens zoals het aantal huizenverkopen en historische prijsontwikkeling van de kredietcrisis en de coronacrisis naast elkaar.

'Woningtekort is twee keer zo hoog'

De verschillen zijn duidelijk, concluderen de makelaars. De woningnood is nu met een tekort van 315.000 huizen ruim twee keer zo hoog als tijdens de kredietcrisis. Ook wordt er nu minder nieuwbouw geleverd. "Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt", aldus Hoes.

Ondanks het woningtekort verwacht Pararius dat de coronacrisis impact heeft op zowel de koopmarkt als huurmarkt, meldde het woningverhuurplatform eerder.

Aan de ene kant kan het woningaanbod op de koopmarkt toenemen, omdat meer huiseigenaren proberen op korte termijn hun huis te verkopen, vanwege zorgen over prijsdalingen in de nabije toekomst.

Tegelijk kan de vraag naar koopwoningen afnemen, omdat er meer potentiële kopers zijn die afhaken vanwege onzekerheid over behoud van banen, zei Jasper de Groot, directeur van Pararius.

'Huizenprijzen dalen in 2021'

Als de coronacrisis leidt tot een daling van de huizenprijzen heeft dat volgens De Groot ook invloed op de huurmarkt. Naar verwachting neemt de het huuraanbod toe en zullen huurprijzen dalen. “Verhuurders die tijdens de hoogconjunctuur nog eenvoudig konden verhuren aan de vele expats moeten hun huuraanbod nu aantrekkelijk prijzen om leegstand te vermijden”, aldus De Groot.

ABN Amro voorziet dat de huizenmarkt een flinke knauw krijgt van de coronacrisis. Economen van de bank voorspellen dat de huizenprijzen in 2021 zullen dalen, dat zou de eerste keer zijn sinds 2014. Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Lees meer over de huizenmarkt: