Huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met 2,6 procent gestegen.

Als de coronacrisis de huizenmarkt serieus treft, heeft dat ook gevolgen voor huren in de vrije sector.

Woningplatform Pararius rekent op meer aanbod van huurwoningen en acht een daling van huurprijzen in de vrije sector goed mogelijk.

Huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddelde 2,6 procent gestegen. Dat is de kleinste stijging in jaren.

Dit meldt woningplatform Pararius donderdag in zijn Huurmonitor.

De cijfers over het eerste kwartaal geven nog geen duidelijk indicatie van de impact van de coronacrisis. Maar duidelijk is wel dat de huurmarkt de gevolgen gaat merken, waarbij veel afhangt van de ontwikkelingen op de koopmarkt.

De huizenmarkt krijgt zo’n optater van de coronacrisis dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, voorspellen economen van ABN Amro. Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Directeur Jasper de Groot van Pararius zegt in dit verband dat er een kans is dat aan de ene kant het woningaanbod op de koopmarkt toeneemt, omdat meer huiseigenaren proberen op korte termijn hun huis te verkopen, vanwege zorgen over prijsdalingen in de nabije toekomst.

Tegelijk kan de vraag naar koopwoningen afnemen, omdat er meer potentiële kopers zijn die afhaken vanwege onzekerheid over behoud van banen.

Coronacrisis zet druk op huurprijzen

Als de coronacrisis leidt tot een daling van huizenprijzen, heeft dat ook invloed op de huurmarkt. Naar verwachting neemt het huuraanbod toe en zullen huurprijzen dan dalen. “Verhuurders die tijdens de hoogconjunctuur nog eenvoudig konden verhuren aan de vele expats moeten hun huuraanbod nu aantrekkelijk prijzen om leegstand te vermijden", aldus De Groot.

Ook neemt de concurrentie toe, omdat er nieuwe verhuurders op de markt komen, die normaal gesproken niet zouden kiezen voor verhuur.

Verhuurders kunnen bij een stokkende huurmarkt volgens De Groot in principe twee dingen doen: woningen renoveren en een betere kwaliteit bieden of huurprijzen verlagen. Renovatie vraagt investeringen en is iets van de langere termijn, dus ontstaat er naar verwachting in eerste instantie druk op de huurprijzen.

Lees meer over de coronacrisis en de woningmarkt: