De gemiddelde huizenprijs in Nederland is in het eerste kwartaal van 2020 met 9,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, maakte makelaarsvereniging NVM bekend.

In de laatste kwartaalcijfers speelt de coronacrisis, die Nederland in de tweede helft van maart bereikte, nauwelijks een rol.

Ook de huizenmarkt krijgt een optater van de coronacrisis waardoor de huizenprijzen volgend jaar dalen, voorspelt ABN Amro.

De bank verwacht dat de vraag naar woningen daalt door toenemende werkloosheid en lagere besteedbare inkomens.

Daarnaast stijgt de hypotheekrente waardoor woningen moeilijker te financieren zijn.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen.

De coronacrisis speelde nauwelijks een rol in de laatste cijfers, maar uiteindelijk zal deze ook impact hebben op de woningmarkt. De huizenprijzen gaan dalen, voorspelt ABN Amro.

De gemiddelde huizenprijs klom in het eerste kwartaal van dit jaar met liefst 9,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de huizenmarkt die worden bijgehouden door makelaarclub NVM.

Het aantal verkopen laat in het eerste kwartaal van 2020 een minieme daling zien in vergelijking met het jaar ervoor. Er zijn 0,6 procent minder woningen verkocht dan in het 1e kwartaal 2019. In totaal verkochten de NVM-makelaars bijna 42.800 woningen.

Effect van de coronacrisis nog nauwelijks zichtbaar

In de tweede helft van maart 2020 bereikte de coronacrisis ons land. In de eerste weken van de strengere maatregelen ten behoeve van voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus loopt de woningmarkt nog ‘gewoon’ door, zei NVM-voorzitter Onno Hoes.

Het aantal woningen dat verkocht is, is in de week van 30 maart tot zondag 5 april met 4 procent toegenomen in vergelijking met de week ervoor. In de week dat de crisis begon, 16 tot en met 23 maart, namen de verkopen wel met 12 procent af.

Makelaars geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar deze wel serieus zijn. "De voorwaarden voor het kopen en financieren van een woning zijn nog gelijk en daarmee heel gunstig”, aldus Hoes.

Daling van de huizenprijs in 2021, denkt ABN Amro

De vraag is hoelang dat zo blijft. De huizenmarkt krijgt zo'n optater van de coronacrisis dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, voorspellen economen van ABN Amro.

Hoe sterk de daling van de huizenprijzen wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag.

ABN Amro voorziet dat die vraag naar huizen door alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus krimpt. De werkloosheid neemt toe en besteedbare inkomens slinken.

Daar komt bij dat hypotheekrentes stijgen, waardoor de aanschaf van een huis moeilijker te financieren is. Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt.

Eerder zei De Hypotheekshop tegen Business Insider dat minder drukke bezichtigingen de prijs kunnen drukken. De intermediair verwachtte toen geen daling van de huizenprijzen vanwege de enorme schaarste op de woningmarkt. Ook de NVM wees op het woningtekort en de grote vraag "waardoor de prijs niet inzakt".

Lees meer over de huizenmarkt: