De huizenmarkt vertoont de eerste tekenen van afkoeling. Er is meer aanbod, terwijl het aantal bezichtigingen afneemt, net als het aantal biedingen. Ook wordt de vraagprijs vaker verlaagd.

Dat schrijft het AD na een rondgang langs marktpartijen. Huizenplatform Funda zag het aanbod koopwoningen sinds januari met 67 procent toenemen. Tegelijk bleef het aantal verkopen achter. Makelaarsvereniging NVM noteerde in de eerste drie maanden van dit jaar al een daling van de gemiddelde huizenprijs van 2,1 procent op kwartaalbasis.

De afkoeling is ingezet door de hypotheekrente die sinds eind januari harder is gaan stijgen en nu richting de 4 procent gaat. Dat terwijl de rente vorig jaar nog op een dieptepunt lag van rond de 1 procent. Door de hogere hypotheekrente kunnen huizenkopers minder lenen, terwijl koopwoningen met een gemiddelde huizenprijs van ruim vier ton nog steeds duur zijn.

Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren in Nederland, zag het aantal bezichtigingen per woning dalen van 13,1 in de periode april tot en met juni vorig jaar, naar 7,8 in de afgelopen maanden. Het aantal biedingen daalde van gemiddeld 6 per woning naar 4,6 nu.

Daarnaast daalde het aantal overbiedingen. Vorig jaar juni zag Makelaarsland nog een record aantal overbiedingen van 88,3 procent van het aantal verkochte woningen. Deze maand was dat 80,9 procent.

Ondertussen raken sommige doorstromers in paniek omdat hun huis niet snel genoeg wordt verkocht, zei Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige bij Independer, tegen het AD. Bij Independer komen telefoontjes binnen van mensen die zich onder meer afvragen of ze de vraagprijs moeten verlagen. Het AD schrijft dat cijfers van woningplatform Jaap.nl tonen dat het aantal prijsverlagingen sinds maart toeneemt.

'Grote gekte voorbij'

Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, zei tegen de krant dat de cijfers het gevoel van afkoeling bevestigen en dat de "grote gekte" voorbij is. Tegelijk noemde hij de huizenprijzen nog "ongelooflijk hoog".

De huizenprijzen blijven volgens ramingen van De Nederlandsche Bank de komende twee jaar ook nog wel stijgen, maar minder hard, schreef Business Insider eerder. DNB verwacht in 2022 nog een stijging van gemiddeld 13,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar daarna verdwijnen de dubbele cijfers en gaan de gemiddelde huizenprijzen in 2023 en 2024 respectievelijk met 3,7 en 2,5 procent omhoog, aldus de bank.

Ondertussen lijkt de stijging van de hypotheekrentes nog niet voorbij. Vorige week liepen de hypotheekrentes hard op nadat de rente op de 10-jarige staatslening omhoogschoot. Deze rente geldt als anker voor de hypotheekmarkt omdat die een indicatie geeft van hoe duur geldverstrekkers uit zijn als ze zelf lenen om hypotheken te verstrekken.

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast ging met 0,3 procentpunt omhoog, de grootste stijging van de eeuw, meldde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. Voor een hypotheek voor 10 en 20 jaar vast zonder NHG-verzekering betaal je nu respectievelijk 3,71 procent en 4,18 procent rente. Van Bruggen liet weten dat tijdens het schrijven van de nieuwsbrief de rentes al verder opliepen.

Lees meer over de woningmarkt: