Het is afgelopen met de sterke stijging van de huizenprijzen, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de laatste ramingen gaan de huizenprijzen in 2023 met gemiddeld 3,7 procent omhoog en in 2024 met 2,5 procent.

Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland bijna verdubbeld. Dat kwam door de dalende hypotheekrente, de verlaging van de overdrachtsbelasting en het tekortschietende woningaanbod. Ook voor dit jaar voorziet DNB een gemiddelde huizenprijsstijging van 13,9 procent ten opzichte van 2021.

Maar inmiddels is de hypotheekrente flink aan stijgen, en dat gaat een rem zetten op de ontwikkeling van de huizenprijzen. “De leenruimte van een huishouden hangt grotendeels af van het nominale inkomen en de hypotheekrente en terwijl de verwachte inkomensgroei positief bijdraagt aan de leenruimte dragen stijgende hypotheekrentes negatief bij”, zo stelt DNB in zijn maandag verschenen rapport.

“Door meer economische onzekerheid wereldwijd, de sterk oplopende inflatie en het verkrappende monetaire beleid zijn de kapitaalmarktrentes recent opgelopen. De verwachting is dat dit zal leiden tot verder stijgende hypotheekrentes”, aldus de centrale bank.

De gemiddelde hypotheekrente zal volgens DNB oplopen van de 1,7 procent die het in 2021 nog was naar 3,8 procent in 2024. De laatste keer dat de hypotheekrente met twee procentpunten steeg was tussen 2005 en 2008.

De ontwikkeling van de huizenprijzen houdt met de verwachte stijging van 3,7 procent in 2023 en 2,5 procent in 2024 ongeveer gelijke tred met de geraamde inflatie voor die jaren.

LEES OOK: 50-plusser gaat massaal voor aflossingsvrije hypotheek, 50-minner niet: zo hoog zijn je maandlasten voor 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar vast