Premium content ophalen
  • Wie een huis of meerdere woningen koopt om te verhuren, kan te maken krijgen met verschillende fiscale regels.
  • De woning en de huurinkomsten kunnen op verschillende manieren worden belast, afhankelijk van of je fiscaal gezien in box 1, box 2 of box 3 van de inkomstenbelasting valt.
  • Business Insider legt met toelichting van een fiscaal jurist uit wat de fiscale haken en ogen zijn, als je als particulier een woning gaat verhuren.

Vastgoedinvesteerders zijn er in allerlei soorten en maten. De bezitter van een eigen woning heeft geld in stenen zitten, evenals de ouders met een tweede huis waar hun studerende zoon of dochter in bivakkeert. En dan zijn er nog mensen die tientallen panden in hun bezit hebben, of honderden adressen, zoals ‘pandjesprins’ Bernhard.

Wie een huis of meerdere woningen koopt om te verhuren, kan te maken krijgen met verschillende fiscale regels. Als het om een huis gaat dat je zelf als hoofdwoning hebt of woningen die je als IB-ondernemer verhuurt, valt dit fiscaal gezien onder box 1 van de inkomstenbelasting.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat een huis dat je verhuurt, fiscaal gezien een belegging is die onder box 3 valt. En tot slot kan het zijn dat een huis is ondergebracht in een bv en fiscaal gezien in box 2 valt.

Premium content ophalen