De vinexwijk deed in de jaren 90 zijn intrede als nieuwbouwlocatie aan de rand van grotere steden. Een typische forenzenwijk voor gezinnen met een degelijk doch ietwat saai imago. Op de huizenmarkt pakt dat niet verkeerd uit: de vinexwijk heeft zich inmiddels bewezen als een stabiele, waardevaste investering.

Vastgoedadviseur Colliers wees er eerder dit jaar op dat vinexwijken een stabielere waarde-ontwikkeling kennen dan bijvoorbeeld het centrum van grotere steden. Dat geldt zowel voor perioden van stijgende als dalende huizenprijzen.

Zo steeg de gemiddelde huizenprijs per vierkante meter in vinexwijken de afgelopen vijf jaar met in totaal 43 procent, terwijl prijzen in het centrum van grotere steden met een plus van 60 procent een stuk harder stegen. Maar in de daljaren tussen 2008 en 2013 zakte de gemiddelde huizenprijs in het centrum van steden met ruim 15 procent, tegen een min van een kleine 14 procent voor vinexwijken.

De relatieve stabiliteit van vinexwijken heeft volgens Colliers twee oorzaken. Bewoners van vinexwijken zijn vooral “hogeropgeleide huishoudens tussen de 30 en 40 jaar. Zij hebben over het algemeen minder kans hun baan te verliezen bij een economische neergang of ervaren weinig problemen door wijzigingen in het maximale hypotheekbedrag dat men kan lenen.”

Daar komt bij dat op de grote vinexlocaties vaak ruimte is voor nieuwe woningen als er veel vraag is.

Vinexwijken: duurste en goedkoopste

Donderdag publiceerde Colliers een overzicht van de prijsontwikkeling van 25 vinexwijken in de afgelopen tien jaar. Daarbij vallen een aantal dingen op.

In onderstaande grafiek is te zien dat de duurste vinexwijken, op basis van vierkantemeterprijzen, zijn gebouwd aan de rand van duurdere steden in de Randstad. Op zich niet heel verrassend.

Zo is IJburg de duurste vinexwijk van Nederland, met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 4.421 euro. Andere relatief dure vinexwijken liggen bij Utrecht (Leidsche Rijn), Hoofddorp (Floriande), Leiden (Roomburg) en Den Haag (Leidscheveen). Allemaal in de Randstad dus.

De goedkoopste vinexwijken vinden we in Enschede (De Eschmark), Emmen (Delftlanden) en Maastricht (Hazendans).

Verschil huizenprijs vinexwijk en stad

Kijk je naar het prijsverschil per vierkante meter tussen vinexwijken en de bijbehorende steden, dan zijn er twaalf vinexwijken waar huizenprijzen gemiddeld hoger liggen dan in de stad.

Hie is het beeld veel diverser. Zo is vinexwijk Oosterheem gewilder dan Zoetermeer, met een prijsverschil van gemiddeld 500 euro per vierkante meter. Hetzelfde geldt voor vinexwijk Delftlanden, die duurder is dan Emmen. En vinexwijk Zuiderburen overtreft de huizenprijs in Leeuwarden.

Omgekeerd zie je dat IJburg dan wel de duurste vinexwijk van Nederland mag zijn, maar dat het er niet duurder is dan in de rest van de stad. Gemiddeld liggen de vierkantemeterprijzen in IJburg liefst 1.505 euro lager dan in de gemeente Amsterdam.

Lees meer over de huizenmarkt: