• Een beleidswijziging bij HSBC verhindert klanten om aandelen van softwarebedrijf MicroStrategy te verhandelen.
  • MicroStrategy kocht de afgelopen tijd voor miljarden aan bitcoin.
  • De beslissing is onderdeel van een nieuwe koers van de Britse bank om het handelen in cryptovaluta te ontmoedigen.

HSBC wil het klanten onmogelijk maken om in aandelen van MicroStrategy te beleggen. Dat meldt persbureau Reuters na inzage van een vertrouwelijk document van de bank.

MicroStrategy kocht de afgelopen tijd grote hoeveelheden bitcoin. Daarmee is de koers van het aandeel gekoppeld aan het sentiment op de cryptomarkt, redeneert HSBC. Dat is een groot risico.

De beslissing is onderdeel van een bredere koerswijziging van HSBC om het handelen in cryptovaluta te beperken. “HSBC wil niet blootgesteld worden aan virtuele valuta en heeft weinig zin om producten of effecten te faciliteren die hun waarde krijgen door virtuele valuta’s”, schrijft de bank in het document.

HSBC heeft nog niet gereageerd op vragen van Business Insider.

Zakken van MicroStrategy vol met bitcoins

In augustus 2020 werd MicroStrategy het eerste bedrijf op de beurs dat bitcoins onderdeel maakte van de beleggingsstrategie. Sindsdien heeft het softwarebedrijf meerdere malen op grote schaal cryptovaluta aangeschaft.

Lees ook: Waarom de CEO van softwarebedrijf MicroStrategy miljarden in bitcoin heeft gestoken

Volgens de eigen boekhouding bedraagt de huidige waarde van de bitcoin-portefeuille van MicroStrategy momenteel 5,4 miljard dollar. Het bedrijf van CEO Michael Saylor kondigde maandag aan dat het de vier leden van de raad van bestuur die niet op de loonlijst staan (non-employee directors) voortaan in bitcoin wil betalen.

Saylor denkt dat de investering in cryptovaluta op de lange termijn fors gaat uitbetalen. De CEO gelooft dat de koopkracht van de dollar sterk gaat afnemen in de nabije toekomst.

HSBC zwemt tegen stroom in

De beslissing van HSBC om cryptovaluta in de ban te doen, gaat tegen de huidige beleggingstrend in om juist meer te investeren in virtuele munten als bitcoin of ethereum.

Grote bedrijven en banken als Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, Tesla, PayPal en Visa handelen of doen transacties met bitcoins. Vermogensbeheerder Robeco overweegt zelfs om als eerste Nederlandse belegger te investeren in de cryptomunt.

Dinsdag bereikte de bitcoin een nieuwe recordstand van ruim 62.500 dollar. Ook ether tikte het hoogste niveau ooit aan.

De totale waarde van alle cryptomunten tezamen is ruim 2,1 biljoen dollar, ofwel 2.130 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met de beurswaarde van Apple of de economie van Frankrijk. De cryptomarkt is in ruim twee maanden in waarde verdubbeld.

Lees meer over beleggen in de cryptomarkt: