• De totale waarde van de cryptomarkt tikte afgelopen weekend voor het eerst 2.000 miljard dollar aan.
  • Dat komt in de buurt van de marktwaarde van Apple, het waardevolste bedrijf ter wereld.
  • Ook zijn alle cryptomunten bij elkaar net zo groot als de economieën van Frankrijk of Italië of 10 procent van de Amerikaanse geldvoorraad.

De totale waarde van alle cryptomunten tezamen is voor het eerst meer dan 2 biljoen dollar. Dat is 2.000 miljard dollar. Daarmee is de cryptomarkt in twee maanden in waarde verdubbeld.

Bitcoin is niet alleen de bekendste digitale munt, maar ook de meest waardevolle. Eén bitcoin is bijna 59.000 dollar waard. Daarmee is die munt alleen al 1 biljoen dollar waard.

In het kielzog van de bitcoin zijn ook andere cryptomunten sterk in waarde gestegen. Afgelopen weekeinde bereikte ether nog een recordwaarde. Die muntsoort is samen met binance coin, polkadot, tether en cardano – de tweede tot en met zesde cryptomunt qua waarde – 422 miljard dollar waard.

De prijs van cryptomunten stijgt onder meer doordat ze steeds meer geaccepteerd worden door grote bedrijven. Zo accepteert de maker van elektrische auto’s Tesla bitcoin als betaalmiddel en omarmden ook betalingsbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal digitale valuta.

2.000 miljard dollar klinkt als veel geld, maar het blijft een abstract getal. Om te kunnen voorstellen wat voor gigantisch bedrag dat is, plaatsen we de marktwaarde van de cryptomarkt in perspectief.

Cryptomarkt is bijna net zo groot als de marktwaarde van Apple

We beginnen met het aandeel van Apple. De maker van iPhone heeft momenteel een marktwaarde van 2,1 biljoen dollar, of 2.114 miljard dollar om precies te zijn. Daarmee is het bedrijf van topman Tim Cook de waardevolste beursgenoteerde onderneming ter wereld.

De waarde van de cryptomarkt komt dus redelijk in de buurt van de marktwaarde van Apple. Het scheelt slechts 114 miljard dollar.

Lees ook op Business Insider

Wel zijn digitale munten bij elkaar waardevoller dan het op een na grootste bedrijf qua beurswaarde, het Saudische Saudi Aramco. Het gasconcern is momenteel 1.898 miljard dollar waard.

…of de economie van Frankrijk/Italië

De marktwaarde van crypto’s kan ook vergeleken worden met het bruto binnenlands product (bbp) van een land, ofwel het nationaal inkomen. Die economische maatstaf geeft de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een jaar.

Als we naar de cijfers voor het nationaal inkomen van 2020 kijken, komt de grootte van de cryptomarkt ongeveer overeen met de omvang van de tweede en derde economie in de Europese Unie. Ofwel: Frankrijk en Italië.

Het nationaal inkomen van Frankrijk bedroeg vorig jaar 2.550 miljard dollar, terwijl dezelfde maatstaf in Italië op 1.850 miljard dollar uitkwam. De huidige marktwaarde van de cryptomunten valt ongeveer tussen deze twee bedragen in.

…of 10 procent van de geldvoorraad van de VS

Een andere vergelijking die we maken is met de bredere geldvoorraad van de Verenigde Staten. Onder het zogeheten M2 vallen munten, bankbiljetten, elektronisch geld, direct opvraagbare spaartegoeden en deposito’s met een looptijd tot twee jaar.

Volgens de laatste gegevens van de Federal Reserve bedroeg M2 in februari dit jaar 19.669 miljard dollar. Dat betekent dat de cryptomarkt zo’n 10 procent van de bredere geldvoorraad van de VS bedraagt.

LEES OOK: Waar gaat de bitcoin naartoe? JPMorgan ziet klim naar $130.000 dollar – andere strateeg denkt dat abrupt einde van de rally nabij is