• Vermogensbeheerder Robeco denkt dat bitcoin als ‘digitaal goud’ een rol kan spelen in een beleggingsportefeuille.
  • Andere grote beleggers in Nederland zien vooralsnog niets in de cryptomunt, blijkt uit een rondgang van het FD.
  • De bitcoin is het afgelopen zes maanden bijna zes keer zoveel waard geworden.

De bitcoin is al ruim een half jaar bezig aan een ongekende opmars. Begin oktober was de belangrijkste cryptomunt ter wereld iets meer dan 10.000 dollar waard. Inmiddels wisselt de bitcoin voor het zesvoudige bedrag van eigenaar.

Niet voor niets kijken particuliere beleggers met een schuin oog naar de cryptomarkt. In een tijd met zeer lage rentestanden ogen de bitcoin en andere digitale munten als een aantrekkelijke investering.

Lees meer: Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten

Ook institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders houden de cryptomarkt in de gaten. Maar instappen? Daar heeft 4 op de 5 geen trek in, blijkt uit een recent onderzoek van JPMorgan onder 3.400 institutionele beleggers.

Ook Nederlandse partijen zijn erg terughoudend, constateert het Financieele Dagblad na een belrondje.

Pensioenbelegger APG kan niet zomaar geld steken in een nieuw type belegging, omdat voor pensioenfondsen strenge regels gelden. Ook betwijfelt senior strateeg Thijs Knaap of de bitcoin op de lange termijn een aantrekkelijke investering is.

"Natuurlijk is de koers enorm gestegen. Maar er is geen rente of dividend", zegt hij tegen het FD. "Zeker als je zeventig jaar vooruit moet kijken is dat belangrijker dan kapitaalwinst waarvan je niet weet hoe tijdelijk die is."

Knaap stipt ook de milieuvervuiling aan die het delven van nieuwe bitcoins veroorzaakt. Dat zogeheten 'minen' gebeurt hoofdzakelijk in China. Bijna 40 procent van de energie die daarvoor nodig is, komt van kolencentrales.

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, en Aegon Asset Management hebben eveneens op dit moment geen interesse in de bitcoin, zeggen ze tegen het FD.

Uitzondering is Robeco. Bitcoin kan als "digitaal goud een nuttige rol kan spelen in een multi-asset beleggingsportefeuille", schreef de vermogensbeheerder onlangs in een outlook.

Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

Volgens hoofd multi-asset Jeroen Blokland heeft Robeco goed naar bitcoin gekeken en kan de cryptomunt worden ingezet als een bescherming tegen inflatie.

"Bitcoins zouden dan maximaal 1 procent van de portefeuille uitmaken", aldus Blokland. "De portefeuille moet elke dag worden bijgesteld en gezien de huidige volatiliteit van de bitcoin is meer dan 1 procent niet wenselijk."

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen in de cryptomarkt: