Morgan Spurlock, de filmmaker achter Super Size Me, richt zijn pijlen opnieuw op de fastfoodindustrie. Het vervolg op de hitdocumentaire uit 2004 die pijnlijk was voor McDonald’s gaat over de kipindustrie.

Super Size Me 2: Holy Chicken! legt bloot hoe de grootste fastfoodketens hun kipproducten ontwikkelen, bakken en in de markt zetten. Hij gaat in première tijdens het Toronto International Film Festival in september, meldt Variety.

We weten nog niet welke restaurants te zien zullen zijn in de film, maar gezien de geschiedenis van de filmmaker kunnen we gevoeglijk aannemen dat McDonald’s opnieuw op de korrel zal worden genomen.

McDonald’s probeert transparant te zijn over het productieproces. Zo worden kipnuggets gemaakt volgens een filmpje van McDonald’s Canada.


Hier is een foto van de dikke roze slierten die vaak worden geassocieerd met McNuggets. “We weten niet wat het is en waar het vandaan komt, maar dit heeft niks te maken met onze kipnuggets”, zegt Nicoletta Stefou, manager bij McDonald’s Canada.

Foto: McDonald’s Canada

Het maken van McNuggets begint met hele kippen op de ‘afdeling uitbenen’.

Foto: McDonald’s Canada

“Eerst, sorteren we alle verschillende stukken van de kip en leggen het vlees van de kippenborst apart voor de kipnuggets”, zegt Jen Rabideau, een productontwikkelaar voor Cargill.

Foto: McDonald’s Canada

Fabrieksmedewerkers verwijderen het vet van de kipfilets.

Foto: McDonald’s Canada

De kippenborsten die zijn uitgesorteerd worden verzameld in deze bakken.

Foto: McDonald’s Canada

De kippenborsten gaan door de fabriek naar de ‘mengruimte’.

Foto: McDonald’s Canada

In die mengruimte worden de bakken met kippenborsten opgetild en omgekieperd.

Foto: McDonald’s Canada

Dan komt het vlees in een soort gehaktmolen terecht.

Foto: McDonald’s Canada

Het gemalen vlees gaat daarna de blender in.

Foto: McDonald’s Canada

In de blender wordt het kippenvlees gemengd met kruiden om het op smaak te brengen.

Foto: McDonald’s Canada

Het vlees wordt uit de blender gehaald en Stefou wijst erop dat er geen dikke roze kipslierten te zien zijn.

Foto: McDonald’s Canada

Maar het zijn nog geen McNuggets, dus laten we kijken hoe het proces verder gaat.

Foto: McDonald’s Canada

In de ‘vormingskamer’ wordt de gemalen kip in de juiste porties tot de vier McNugget-vormen gemaakt: de bal, de klok, de laars en de vlinderdas.

Foto: McDonald’s Canada

Daarna gaan de nuggets over een lopende band waar ze worden bedekt met een dun laagje beslag dat te zien is in het midden van deze foto.

Foto: McDonald’s Canada

Nadat ze in het dunne laagje zijn gedompeld krijgen ze een dikkere laag die tempura wordt genoemd.

Foto: McDonald’s Canada

De kipnuggets zien er een beetje uit als koekjes als ze van de lopende band af komen en de frituur in gaan.

Foto: McDonald’s Canada

Als ze weer uit het vet komen lijken ze klaar om te eten, maar ze zijn nog maar deels gefrituurd.

Foto: McDonald’s Canada

Als je een gebakken nugget doormidden breekt kan je zien dat-ie nog een beetje rauw is van binnen. De nuggets worden nu ingevroren en naar McDonald’s-vestigingen gestuurd waar ze verder worden gefrituurd.

Foto: McDonald’s Canada

De bevroren nuggets worden ingepakt en klaargemaakt voor distributie.

Foto: McDonald’s Canada

Zo zien de nuggets eruit als ze aankomen in een McDonald’s restaurant.

Foto: McDonald’s Canada

Tenslotte worden de dozen gemarkeerd voor verzending en het hele proces van het maken van Chicken McNuggets is compleet.

Foto: McDonald’s Canada

Bekijk hieronder de hele video: