Hilversum zit op slot door demonstrerende boeren. Burgemeester Pieter Broertjes van de mediastad riep woensdag op NPO Radio 1 automobilisten op niet meer naar Hilversum te komen. “Je kunt de stad absoluut niet meer bereiken”, zei Broertjes.

Boeren demonstreren woensdagochtend door het hele land tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder op het Mediapark in Hilversum. Er is veel politie aanwezig. “We hebben ons natuurlijk voorbereid. Ze mogen op het Mediapark rijden, zolang ze zich maar aan onze aanwijzingen houden”, zegt een politiewoordvoerder.

De weg van de A1 richting het Mediapark is geblokkeerd door tractoren. Politiebusjes staan overdwars op een rotonde bij het park. Op het terrein staan een paar losse tractoren. Demonstranten luisteren daar naar boerenmuziek en naar radioreportages over hun eigen protest.

De politie zegt “demonstratierecht een groot recht” te vinden. “Daarom houden we ze niet tegen. We houden uiteraard wel de openbare veiligheid nauwlettend in de gaten.”

Volgens de Hilversumse burgemeester Broertjes willen de boeren een gesprek met een delegatie van de NPO en de NOS. Daar zijn de omroepen toe bereid, zegt Broertjes. Niet alle tractoren worden toegelaten, daarvoor is het Mediapark te klein. Broertjes was niet vooraf geïnformeerd over de actie, maar zegt dat de sfeer goed is.

Druk op de wegen door boerenprotesten

Ook elders in Nederland is het erg druk op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Niet alleen de boeren protesten, maar ook boze bouwers. Vanuit het hele land trekken actievoerders over de snelwegen op naar onder meer Den Haag en het Mediapark in Hilversum.

Meerdere politie-eenheden in Brabant en Zeeland melden dat het erop lijkt dat boeren zich “blijven bewegen” door de provincie. De politie adviseert goed na te denken of je wel de weg op moet.

Lees ook op Business Insider

Boeren protesteren bij het Mediapark in Hilversum.

Volgens de politie zijn met de meeste groepen die meedoen aan het boerenprotest duidelijke afspraken gemaakt: hulpdiensten krijgen altijd de vrije doorgang in noodsituaties. “Verkeershinder is echter niet te voorkomen, houd daar dus rekening mee als u de weg op moet. Ergeren heeft geen zin”, stelt de politie.

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat moeten weggebruikers rekening houden met drukte op de weg en hun rijstijl aanpassen. Grote aantallen actievoerders zorgen voor hinder, stelt ze. Ze rijden over de hele rijbaan en blokkeren op- en afritten. Ook zetten sommigen hun voertuig spontaan stop op de weg of in de berm of vluchtstrook. “De acties zijn spontaan en onaangekondigd, dus we kunnen geen verwachtingen uitspreken voor de situatie op de weg.”

Acties door het hele land

In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg (Noord-Brabant) voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale “om te laten zien dat de industrie ook veel uitstoot”.

De Grote Markt in Gouda staat vol met tractoren. Daar staat het stadhuis. Volgens de politie zijn er in veel meer steden korte acties van boeren en bouwers.

Met tractoren waren demonstranten ook bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, ondanks een oproep van boerenactiegroep Farmers Defence Force om af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. Dinsdag besliste de rechtbank in Lelystad dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

Ruim honderd boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich aangesloten bij een protesterende groep boeren uit de Achterhoek. Ze trekken gezamenlijk naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Bij Coevorden hebben boeren met trekkers de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd.

Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principe-akkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de ‘spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.

Lees meer over stikstof: