Op de A1 bij De Lutte (Overijssel) zijn honderden bouwers en boeren woensdagochtend aan het barbecueën. Ze blokkeren beide kanten van de snelweg.

Bij de barbecue-actie is actiegroep Bouw in Verzet betrokken. Volgens woordvoerder Jelco Beijer doen zo’n vijfhonderd mensen mee aan de actie. “Maar daar komen er nog honderd bij. Zij sluiten vermoedelijk straks bij ons aan.”

Het gros bestaat uit bouwers, maar ook veel boeren doen mee aan de barbecue. “We hebben nu twee of drie barbecues op de snelweg staan”, zegt Beijer.

Niet alleen op de A1 bij De Lutte hebben bouwers en boeren de barbecue aangestoken. Op sociale media is te zien dat ook op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) hamburgers worden gebakken. Ook op het Mediapark in Hilversum liggen de braadworsten op het rooster.

Lees ook op Business Insider

Op veel snelwegen staan door de protestacties lange files. De ANWB had daar dinsdagavond al voor gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er woensdag circa 400 kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo’n 250 kilometer.

De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.

In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg (Noord-Brabant) voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale “om te laten zien dat de industrie ook veel uitstoot”. Ook daar gaat de barbecue aan.

Bij op- en afritten van snelwegen is veel politie. Actievoerders worden soms tegengehouden of bekeurd. De politie roept weggebruikers, dus ook boeren op trekkers, op om hulpdiensten ruim baan te geven. De A9 bij Akersloot (Noord-Holland) is afgesloten om verkeerschaos in de Wijkertunnel door boze boeren te voorkomen.

Met tractoren waren demonstranten ook bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, ondanks een oproep van boerenactiegroep Farmers Defence Force om af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. Dinsdag besliste de rechtbank in Lelystad dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

Ruim honderd boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich aangesloten bij een protesterende groep boeren uit de Achterhoek. Ze trekken gezamenlijk naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Bij Coevorden hebben boeren met trekkers de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd.

Lees meer over stikstof: