Pavel Durov is de 33-jarige CEO van Telegram, de berichtenapp die hij bouwde nadat hij Rusland was ontvlucht met 260 miljoen dollar. Geld dat hij vergaarde met het sociale netwerk VKontakte.

Durov wordt ook wel de ‘Russische Mark Zuckerberg’ genoemd vanwege zijn zakelijke succes. Alleen een verschil: hij werd zijn bedrijf uitgewerkt.

Maar zijn nieuwe speeltje, Telegram, heeft nu meer dan 100 miljoen gebruikers en is voornemens om 2 miljard dollar op te halen met een ICO.

De Rus leidt een excentriek, glamoureus leven in Dubai. Zo draagt hij uitsluitend zwarte kleding en reisde hij vroeger de hele wereld rond. Hij heeft clashes achter de rug met gewapende bendes en het Kremlin, gooide ooit van bankbiljetten gevouwen vliegtuigjes uit het raam van zijn kantoor en heeft een relatie met een glamourmodel.

Dit is Durovs ongelooflijke, en vaak bizarre levensverhaal:


Durov is op 10 oktober 1984 in Rusland geboren.

Een bericht gedeeld door Pavel Durov (@durov) op


Op school leert hij programmeren. Hij misbruikt die kennis om het startscherm van het netwerk te veranderen en zo een docent te beledigen die hij niet mag. Hij is erg close met zijn oudste broer Nikolai Durov, die ook kan programmeren.

Foto: Nadine Rupp/Getty Images

Bron: The Moscow Times

Lees ook op Business Insider


In 2006 zijn beide broers klaar met hun universitaire opleiding. Ze richten VKontakte op, een Russisch sociaal netwerk dat op eenzelfde manier werkt als Facebook. VKontakte wordt een enorme hit met meer dan 350 miljoen gebruikers.

Foto: VKontakte/Durov

Durov verdient een boel geld met VKontakte. Zijn vermogen bedraagt naar verluidt 260 miljoen dollar.

Foto: Flickr/TechCrunch

Bron: Vocativ


Durov staat bekend om zijn aparte kledingstijl. Hij draagt uitsluitend zwart, net als Neo, de hoofdpersoon uit ‘The Matrix’.


Het kantoor van VKontakte is op de 5e en 6e etage van het Boekenhuis, een iconisch gebouw in Sint-Petersburg.

Foto: © Alex Florstein Fedorov, Wikimedia Commons

In 2012 goien Durov en een paar werknemers voor meer dan 1.300 dollar aan biljetten uit het raam van hun kantoor.


VKontakte wordt als communicatieplatform gebruikt door anti-regeringsdemonstranten die Poetincriticus en politiek activist Aleksej Navalny steunen.

Foto: AFP/Getty

In 2011 reageert Durov op eisen van de Russische overheid om meer controle over zijn site. Hij plaatst een foto van een hond in een hoodie die zijn tong uitsteekt. Z’n boodschap aan het Kremlin is duidelijk.

Foto: Twitpic/durov

Volgens Durov krijgt hij diezelfde avond bezoek van gewapende mannen in camouflagepakken.

Foto: Getty Images News

Bron: The Moscow Times


Geleidelijk raakt hij de controle over VKontakte kwijt aan investeerders van Mail.ru, een bedrijf met nauwe banden met het Kremlin. Durov blijft echter een grote mond hebben en post een inmiddels verwijderde foto op Instagram waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar de investeerders.

Foto: kp.ru

In 2013 wordt Durov ervan beschuldigd een witte Mercedes te hebben bestuurd die een Moskouse politieagent aanreed. Durov ontkent en zei niet eens te kunnen rijden.

Foto: Flickr/nakhon100

Bron: Bloomberg


Durov negeert verzoeken van de politie om voor ondervraging naar het politiebureau te komen. Als de politie daarop een inval doet in het kantoor van VKontakte, is de vogel gevlogen. Enkele dagen eerder is Durov Rusland ontvlucht.

Foto: Flickr/Sergey Serebryanskiy

Bron: Bloomberg


De gebroeders Durov hebben echter een plan B. Ze zetten in geheim een bedrijf op in Buffalo, New York, en laten enkele loyale werknemers van VKontakte naar de VS overvliegen.

Foto: Flickr/Doug Kerr

Volgens Moscow Times stuurt Durov, nadat iemand vraagt naar zijn geheime project, een gifje van de film ‘The Social Network’ waarin Facebook-president Sean Parker (gespeeld door Justin Timberlake) zijn middelvingers opsteekt naar investeerders.

Foto: Columbia Pictures

Het New Yorkse geheime project is Telegram, een versleutelde chatapp die het overheden verschrikkelijk moeilijk maakt om gebruikers te bespioneren. Het is een reactie op de bemoeienissen van het Kremlin met VKontakte.

Foto: Telegram

Naar verluidt steekt Durov maandelijks 1 miljoen dollar in Telegram om het in de lucht te houden. Telegram levert hem nog niets op.

Bron: The Moscow Times


In februari 2016 geeft hij een groots feest in Barcelona om te vieren dat Telegram maandelijks 100 miljoen actieve gebruikers heeft.

Foto: Business Insider/James Cook

Illusionist David Blaine is erbij en laat z’n mooiste goocheltrucs zien.

Foto: Business Insider/Lara O’Reilly

Durov laat zich naar kantoor rijden – niemand kan hem nu nog ervan beschuldigen politieagenten aan te rijden.


Lange tijd reist Durov de wereld rond en verblijft hij nergens langer dan enkele maanden. Het is te gevaarlijk voor hem om naar Rusland terug te keren, maar voor veel activisten op het gebied van privacy is hij een held.


Durov en het team van Telegram zijn nu in Dubai neergestreken.

Foto: Shutterstock/shutterlk

Volgens Russische media heeft Durov een relatie met model Alena Shishkova. In november 2017 is hij op haar verjaardagsfeest.

Bron: Starhit


En dat terwijl Bloomberg in december nog onthulde dat Durov gebruikmaakt van datingapp Tinder.

Durovs biografie op Tinder luidt: “Zoek niets serieus. Speel alleen met de app.” Volgens Bloomberg staat er ook een foto van Durov met ontbloot bovenlijf op zijn Tinderprofiel.


Durov wil 2 miljard dollar ophalen met een initial coin offering (ICO).

Volgens berichten van Bloomberg en Business Insider wil Durov middels een ICO zo’n 2 miljard dollar ophalen om zijn bedrijf te financieren. Durov nam aanvankelijk genoeg met 1,2 miljard dollar, maar investeerders eisten dat hij dat naar 2 miljard opschroefde.


In januari bekritiseert de Britse premier Theresa May Telegram in haar toespraak bij het World Economic Forum in Davos.

Foto: REUTERS/Toby Melville

May zegt dat “kleinere platforms eenvoudig door criminelen en terroristen misbruikt kunnen worden.”

“We hebben dat met Telegram zien gebeuren”, aldus de Britse premier. “We hebben meer medewerking nodig van dit soort kleine platforms. Niemand wil bekendstaan als het ‘terroristenplatform’ of als eerste keus voor pedofielen.”


Theresa May is niet Durovs enige criticus. H heeft ook kritiek gekregen van Edward Snowden.

Bron: BBC Panorama/screenshot

Via Twitter heeft Snowden kritiek op de veiligheid en ethiek van Telegram. “Misschien is @Durov een engel. Ik hoop het! Maar ook engelen kunnen vallen”, twitterde Snowden in december. “Telegram had jaren geleden werk moeten maken van de decentralisering van kanalen – dus buiten hun controle.”

LEES OOK: De Chinese politie gebruikt brillen met gezichtsherkenning om reizigers door te lichten