Waar hij de tijd vandaan haalt, mag Joost weten. Maar elk jaar stelt Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zich een doel om iets nieuws te leren. Komend jaar wil de kersverse vader een slim computersysteem bouwen voor thuis.

Just A Rather Very Intelligent System. Afgekort Jarvis. Zo heet de digitale assistent die zakenman Tony Stark, alias Iron Man, bijstaat bij bijna alles in zijn leven. Van het runnen van zijn bedrijf Stark Industries tot aan assisteren bij zijn dubbelleven als superheld.

Precies zo’n virtueel hulpje wil Mark Zuckerberg dit jaar in elkaar knutselen, schrijft hij in een Facebookbericht. “Mijn persoonlijke doel voor 2016 is het bouwen van een simpele vorm van kunstmatige intelligentie om mijn huishouden te managen en om me te helpen met mijn werk.”

Stropdas dragen

Het is de achtste keer dat de 31-jarige miljardair zich voorneemt om een jaar lang een nieuwe ervaring op te doen naast zijn werk bij Facebook. De traditie begon in 2009, toen hij zichzelf oplegde om elke dag een stropdas te dragen. Opvallend, want Zuckerberg heeft het niet zo op nette kleding. In een interview gaf hij eens toe dat hij twintig identieke grijze shirts in de kast heeft hangen.

Het stropdasexperiment leek drie jaar later geen vruchten te hebben afgeworpen. Bij de beursgang van Facebook droeg Zuckerberg gewoon een capuchontrui, iets dat hem op kritiek kwam te staan van analisten. Hij zou een te onvolwassen indruk maken als leider van een groot, beursgenoteerd techbedrijf. Ook werd hij gekozen tot slechtst geklede technerd door het Amerikaanse stijlmagazine GQ.

Chinees leren

In 2010 koos Zuckerberg ervoor om elke dag een uur Chinees te leren. Niet alleen voor de persoonlijke uitdaging, maar ook omdat de grootouders van zijn toenmalige vriendin (en inmiddels vrouw) Priscilla Chan alleen Chinees spreken.

Inmiddels kan hij een praatje houden van twintig minuten voor een groep Chinese studenten. Zijn woordenschat en grammatica zijn behoorlijk, maar zijn uitspraak is een probleem. Het is alsof je een Skype-gesprek voert met iemand met een slechte verbinding, aldus Quartz, dat zich baseert op commentaar van Mandarijn-sprekers.

Voordeel voor Zuck: hij heeft de gunfactor, dus komt hij met een hoop fouten weg.

Soort van vegetariër

Een ander opmerkelijk doel van Zuckerberg: bewuster met vlees omgaan. Hij at een jaar lang alleen dieren die hijzelf had gedood. Zo slachtte hij bij Californische boeren een kip, een varken en een geit met eigen handen. De geslachte beesten werden keurig in stukjes verdeeld en in Zuckerbergs vriezer opgeslagen.

Het jaar erop besloot de Facebook-baas om elk jaar een bedankbriefje te schrijven aan iemand die de wereld heeft verbeterd. Daarna nam hij zich voor om elke dag een nieuw persoon te ontmoeten die niet bij Facebook werkt. En in 2015 las hij elke maand twee boeken.

Huisrobot

Nu wil Zuckerberg dus een huisrobot bouwen. Eerst wil hij inventariseren welke technologie bestaat en welke hij toe kan passen in zijn huis. Daarna gaat hij het systeem dingen leren: muziek of lichten aandoen met zijn stem, vrienden herkennen aan hun gezicht en binnenlaten als ze aanbellen, in de gaten houden of alles goed gaat met dochter Max als hij niet in de kamer is, als een soort slimme babyfoon.

Voor zijn werk denkt Zuckerberg dat de digitale assistent kan helpen bij het visualiseren van gegevens in virtual reality. Zo hoopt hij de afdelingen waarvan hij aan het hoofd staat beter te kunnen leiden.

Zuckerberg, van huis uit programmeur, kijkt er vooral naar uit om zelf weer code te kloppen. Bij Facebook overlegt hij geregeld met diverse teams over technische details van projecten. “Maar het geeft een ander soort voldoening om zelf dingen te bouwen, dus dat is mijn persoonlijke doel voor dit jaar”, schrijft Zuckerberg. “Ik kijk ernaar uit om te delen wat ik leer gedurende het jaar.”