• Ook zonder airco kun je enkele dingen doen om ’s nachts koel te blijven.
  • Neem om te beginnen geen koude douche voor het slapen gaan. Daardoor kan je lichaam minder goed de warmte kwijt.
  • Gebruik katoenen lakens, zet een glas water naast je bed en haal al je elektronica uit het stopcontact.
  • Zet tot slot een bak met ijsblokjes voor de ventilator. Zo blaast-ie iets koudere lucht de slaapkamer rond.

De zomer is nu echt gearriveerd. Donderdag stijgt het kwik op sommige plekken tot wel 35 graden.

En daar heb je ’s avonds nog steeds last van. Huizen warmen overdag zo veel op dat het ’s nachts plakken geblazen is.

Gelukkig kun je daar – ook zonder airco – het een en ander aan doen. Met een aantal trucjes kun je ervoor zorgen dat je huis iets sneller afkoelt of dat jij minder last hebt van de hitte. Dit zijn ze:


Neem géén koude douche

Foto: Valentin Lacoste/Unsplash
Foto: Valentin Lacoste/Unsplash

Het lijkt verleidelijk als je al een paar uur lang in de hitte zit: even een koude douche nemen voordat je in bed duikt. En het is ook heel lekker. Althans, op het moment dat je onder de douche staat, want het koude water zorgt ervoor dat je het naderhand juist nog wat warmer krijgt.

Koud water zorgt er volgens slaapexpert Hans Hamburger namelijk voor dat je bloedvaten zich vernauwen, waardoor je je lichaamswarmte moeilijker kwijt kan. Tegen RTL Nieuws zegt hij dat je daarom beter onder een warme douche kunt stappen. Als je dat een kwartiertje voordat je gaat slapen doet, gaan je bloedvaten aan de oppervlakte open, waardoor je de warmte makkelijker kwijt kan. Zo stap je lekker fris in bed.


Gebruik katoenen lakens – en doe die in de vriezer

Foto: Maddi Bazzocco/Unsplash
Foto: Maddi Bazzocco/Unsplash

Dan nog een tip van Hamburger. Veel mensen willen het liefst zonder lakens slapen als het zo warm is als nu, maar hij waarschuwt ervoor dat je lichaam dan juist te ver afkoelt. Dan word je 's nachts wakker, omdat je het te koud hebt. Je kunt daarom beter wel lakens gebruiken.

En kies dan meteen voor katoenen lakens. Die zijn licht en ademen beter dan bijvoorbeeld lakens van zijde of wol – die kun je in je kast laten liggen tot de herfst. Mocht je het dan alsnog iets te warm vinden, dan helpt het om je lakens een poosje in de vriezer te leggen voordat je gaat slapen. Dan is je bed lekker koel.


Zet een glas water naast je bed

Foto: christian buehner/Unsplash
Foto: christian buehner/Unsplash

Dit advies is overdag heel belangrijk, maar kan ook 's nachts niet ontbreken: drink genoeg. Een van de trucjes die je lichaam gebruikt om af te koelen, is zweten. Als het vocht op je huid verdampt, koelt het je huid af, waardoor je lichaamswarmte kwijtraakt. Maar als je niet genoeg hebt gedronken, kun je niet zweten en lukt het je lichaam dus ook niet om met zweet af te koelen.

Misschien ben je er normaal aan gewend om 's nachts niet te drinken, maar nu het kwik ook 's nachts ruim boven de 20 graden blijft, is het verstandig om een glas water naast je bed te zetten. Als je wakker wordt omdat je het te warm krijgt, kun je meteen een paar slokken nemen.


Zet je ventilator strategisch neer

Foto: Ava Sol/Unsplash
Foto: Ava Sol/Unsplash

Tuurlijk, een ventilator pompt eigenlijk alleen maar warme lucht rond in je kamer. Maar voor de gevoelstemperatuur kan zo'n ding wel degelijk een verschil maken. Als je het maximale uit je ventilator wil halen, moet je alleen wel goed opletten hoe je 'm neerzet.

Het beste kun je hem pal achter een emmertje of grote kom met ijs neerzetten. Als het ijs smelt, blaast je ventilator de koude waterdamp rond, waardoor jij het vanzelf iets kouder krijgt.

Met deze temperaturen smelt dat emmertje ijs natuurlijk binnen no time, dus als je na een paar uur wakker wordt, is het tijd om je ventilator naar het raam te verplaatsen. Dan richt je 'm naar buiten toe, zodat de warme lucht uit je slaapkamer wordt gezogen en koude buitenlucht naar binnen kan.


Haal al je elektronica uit het stopcontact

Foto: Neven Krcmarek/Unsplash
Foto: Neven Krcmarek/Unsplash

Laad jij je telefoon 's nachts op of heb je een nachtlampje? Alle elektrische apparaten die je niet echt nodig hebt, kun je het beste uit het stopcontact halen, want ze genereren warmte.

Toch scheelt het maar weinig warmte om al die stekkers uit het stopcontact te halen. En voor meer van deze tips geldt: het is een druppel op een gloeiende plaat. Het helpt iets, maar met deze recordtemperaturen bestaat de kans dat je 's nachts alsnog wakker ligt. Wees gerust, je bent niet de enige.

Wie weet kun je het in je voordeel gebruiken. Mensen die de dag vroeger beginnen, zijn namelijk vaak productiever. De reden: je hebt 's ochtends vroeg minder afleiding en je wilskracht is 's ochtends groter. Geen wonder dat veel succesvolle mensen vaak al voor vijf uur 's ochtends wakker zijn.

Lees meer over vroeg opstaan: