Je kent het gevoel vast wel: sta vroeg op en je krijgt ineens zoveel gedaan die dag. Ochtendmensen zijn doorgaans pro-actiever gedurende de dag dan avondmensen, bleek uit een Duitse studie in 2009.

Het gaat er niet alleen om dat je specifiek opstaat vóórdat andere mensen hun bed uitkruipen, maar vooral dat je meer dingen gedaan kan krijgen zonder afleiding en druk van je collega’s of baas. Vroeg de wekker zetten om vervolgens te gaan zitten niksen voor de televisie, is dus eerder tijdverspilling.

Dus hebben we een paar ochtendroutines op een rij gezet die wellicht lastig zijn om tot een gewoonte te maken, maar niettemin op de lange termijn een goede invloed hebben op je leven.

Een voorbehoud is daarbij wel belangrijk. Want vroeg opstaan betekent niet dat je moet beknibbelen op je slaap. Sommige techbazen of politici mogen graag opscheppen over hoe ze toe zouden kunnen met slechts een paar uur slaap per nacht, maar dit is een mythe. De meesten van ons hebben gewoon 7 à 8 uur nodig om echt uit te rusten en onze hersenen de kans te geven nieuwe indrukken en herinneringen te verwerken.


Maak een plan voordat je gaat slapen

Foto: Ian Forsyth/Stringer/Getty Images

Niet per se een ochtendritueel, maar toch een gewoonte die eigenlijk hand in hand moet gaan met de andere tips op deze lijst. Als je weet wat je de volgende dag gepland hebt, hoef je daar niet meer over na te denken op het moment dat je in bed ligt. De kans op piekeren over je to-do-list verlaag je hierdoor aanzienlijk.

Loop in je agenda na - of neem je digitale kalender door - welke afspraken je de volgende dag plant, of je een essentiële deadline hebt of juist tijd wil inruimen om geen werkgerelateerde zaken op te pakken.

Het is ook raadzaam om alle benodigdheden voor je ontbijt in huis te hebben, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een bezoek aan de supermarkt op het moment dat je ontwaakt.


Zet de wekker pijnlijk vroeg

Foto: Phalinn Ooi/flickr

Helaas slaapkoppen, het is tijd om het roer om te gooien.

Time-managementgoeroe Laura Vanderkam bevroeg 20 CEO's over hun dagelijkse ritmes en schreef het boek What the Most Successful People Do Before Breakfast. 90 procent van hen zegt dat ze doordeweeks voor 6 uur 's ochtends opstaan. Indra Nooyi, de topvrouw van PepsiCo, staat zelfs al op rond 4 uur en meldt zich uiterlijk om 7 uur op haar kantoor. De baas van Disney, Bob Iger, zet de wekker slechts een half uurtje later om te beginnen met lezen en Twitter-leider Jack Dorsey begint met een ochtendrondje joggen om half zes.

Klinkt nu inderdaad vreselijk. Maar als je, zoals gezegd, eerder naar bed gaat, wordt een dergelijke routine na verloop van tijd best werkbaar.


Begin de dag goed met een training

Foto: James Kirkikis/Shutterstock

De ochtend is waarschijnlijk de beste tijd van de dag om te sporten. Wie zijn dag begint met een training, hoeft daar niet de hele dag tegen aan te hikken.

En laten we niet vergeten dat de drukste mensen op aarde ook gewoon tijd hebben om te bewegen. Strikt genomen hebben de niet-staatshoofden en niet-CEO's uiteindelijk dus ook weinig reden om te zeggen dat ze geen tijd kunnen vinden om te sporten.

CEO van Xerox Ursula Burns doet bijvoorbeeld twee keer per week een fitnesstraining van een uur met haar persoonlijke instructeur. Voormalig president van de VS Barack Obama begint met rek- en strekoefeningen en een cardiotraining, en Jack Dorsey van Twitter gaat joggen én doet drie keer een work-out van zeven minuten.

"Dit zijn ongelofelijk drukke mensen", zegt Vanderkam. "Als zij al tijd maken om te sporten, moet het wel belangrijk voor ze zijn."


Stel je prioriteiten

Foto: Jacquelyn Smith/Business Insider

De rustigere ochtenduren kunnen ideaal zijn om je te concetreren op de belangrijke taken - een werkproject dat bijna klaar moet zijn - zonder dat anderen je storen. Email kan best wachten tot het eind van de ochtend, op het minder productieve moment als je trek krijgt in je lunch.

Vanderkam vertelt een verhaal over een bedrijfsstrateeg die extreem veel vergaderingen bijwoonde - gepland of niet - en daardoor haar hele dag in duigen zag vallen. Ze hield slechts beperkte tijd over tussen de meetings, nooit genoeg om écht iets gedaan te krijgen. Ze besloot de vroege ochtend in te delen als 'projecttijd', waarbij ze elke dag tijd besteedde aan de hoogste prioriteiten. En inderdaad, geen enkele collega stoorde haar vóór half zeven en ze kon zich eindelijk concentreren.


Werk aan je nevenproject of hobby

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Van uitstel komt afstel, zeker als we een project hebben lopen naast ons werk. Of een hobby waar we maar niet aan toekomen. Het is best begrijpelijk dat een nevenproject geen aandacht meer krijgt nadat je de hele dag bezig bent geweest en plannen moet maken voor het avondeten.

Het goede nieuws is kortom dat je dus niet per se hoeft te werken voor je baas om je dag productief te beginnen.

Een goed voorbeeld was een geschiedenisdocent die Vanderkam sprak. Zij schreef tussen 6 en 9 's ochtends aan een boek over de religieuze politiek in West-Afrika. Op deze manier kon ze relevante artikelen lezen en een paar pagina's tikken, alvorens ze voor de studenten moest verschijnen.

Volgens de Britse krant The Telegraph deden beroemde creativelingen hetzelfde: Beethoven, John Milton, Kurt Vonnegut en Victor Hugo.


Geniet van de stilte

Foto: Strelka Institute/Flickr

Het leven kan behoorlijk hectisch zijn en soms is het niet even makkelijk om een momentje voor jezelf te vinden in je drukke schema. Zeker als je 's ochtends rond rent om je klaar te maken, zal je concentratie daar de rest van de dag niet per se beter van worden.

Mindfulness toepassen of mediteren is om die reden verre van tijdverspilling. Probeer een paar minuten aan het begin van je dag te pakken om te mediteren, bidden of simpelweg na te denken en gedachten te ordenen. Dat kan ook aan de hand van een opdrachtje: bedenk iets waarvoor je dankbaar bent en mijmer daar wat langer over door. Of haal je een bijzondere, recente maaltijd voor de geest. Je kunt dit deel van je ochtend werkelijk helemaal personificeren. Zo'n korte pauze kan enorm waardevol zijn de rest van de dag.

Janna Goudreau werkte mee aan een eerdere versie van dit artikel.