De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers verdwijnt. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei met een overgangsfase van 1 jaar. Daarin wordt niet te streng gecontroleerd door de Belastingdienst. 

De Tweede Kamer ging eerder al akkoord met het voorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën. Zzp’ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. Wiebes wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen.

De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn (‘schijnzelfstandig’). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er.

Omstreden modelovereenkomsten

De nieuwe modelovereenkomsten zijn echter niet onomstreden. Zo staat in de overeenkomst voor zelfstandigen in de bouw dat de zzp’er altijd met zijn eigen materiaal moet werken. Betekent dat de overeenkomst ongeldig is zodra die zzp’er een hamer van zijn opdrachtgever gebruikt? Dit soort onzekerheden zou voor opdrachtgevers een reden kunnen zijn werk maar niet meer aan zzp’ers te gunnen.

Stichting ZZP Nederland laat weten dat staatssecretaris Wiebes nu snel een einde moet maken aan de onduidelijkheid bij veel zzp’ers over de nieuwe wet. “Als ik hoor dat zelfstandigen het wetsvoorstel vooral ervaren als een bedreiging en niet als een oplossing, dan doet de staatssecretaris iets niet goed”, zegt voorzitter Maarten Post. “Wij willen vooral eenvoud en transparantie, het kan niet zo zijn dat straks alle zzp’ers last hebben van een maatregel om schijnzelfstandigheid te voorkomen, terwijl in feite maar een klein deel daar mee te maken heeft.”

ZZP Nederland zegt zelf ook zzp'ers en opdrachtgevers voor te gaan lichten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl