Moody’s maakt zich zorgen over de torenhoge schuldenlast en winstgevendheid van HEMA. Daarom heeft de toonaangevende kredietbeoordelaar de rating van de winkelketen verlaagd naar Caa1. Dat betekent dat HEMA waarschijnlijk meer rente moet betalen als het nieuwe leningen aangaat.

Volgens Moody’s lijdt de winstgevendheid onder de schulden en wordt het ook steeds minder zeker dat HEMA de schulden kan aflossen. Het kredietbureau voorziet de komende 12 tot 18 maanden ook geen verbetering van de situatie.

Het is onduidelijk of en wanneer de nieuwe strategie van het bedrijf de winstgevendheid omhoog kan helpen, omdat de markt waar HEMA zich op begeeft er eentje is met veel concurrentie, stelt Moody’s.

De vooruitzichten blijven dan ook negatief. Mogelijk verlaagt het kredietbureau de rating bij een volgende beoordeling op nieuw.

Waarschuwing voor dreigend faillissement

Vorige maand waarschuwde een groep analisten van het Britse Everest Research tot woede van de winkelketen al voor een mogelijk faillissement van HEMA. Volgens Everest wordt de kaspositie van het bedrijf in het tweede kwartaal van 2020 “onhoudbaar krap” en is er een gerede kans op een faillissement als eigenaar Marcel Boekhoorn niet minimaal 100 miljoen euro in het bedrijf investeert.

HEMA was zeer ontstemd over het rapport waarin verkeerde cijfers zouden zijn gebruikt en dreigde met juridische stappen.

Everest stelt dat HEMA dreigt te bezwijken aan zijn schuldenlast van ongeveer 782 miljoen euro - ongeveer 7,5 keer het ebitda-bedrijfsresultaat - die het heeft overgehouden aan de periode onder de Britse private-equityfirma Lion Capital van 2007 tot 2018.

Lees meer: Deze grafiek laat het slechte nieuws zien voor HEMA: de schuldratio loopt weer op

Action is HEMA al lang voorbij

HEMA ondervindt vooral ook veel concurrentie van de almaar groeiende prijsvechter Action. Die blijkt inmiddels meer dan 10 miljard euro waard te zijn. De ooit als klein winkeltje in Enkhuizen begonnen keten boekte afgelopen jaar een omzet van ruim 4,2 miljard euro, tegen 1,3 miljard euro voor HEMA. Daarmee is Action inmiddels ruim drie keer zo groot als HEMA.

Terwijl Action onder meer inzet op groei in Duitsland, kondigde HEMA vorige maand aan de krachten te gaan bundelen met supermarktketen Jumbo. Zo komen er onder meer keukenspullen, huishoudelijke producten en mogelijk ook voedingsmiddelen van het huismerk HEMA in de schappen van Jumbo te liggen, maar hoe de samenwerking er verder uit komt te zien is nog onduidelijk.

Volgens bronnen van het FD worden tientallen HEMA-winkels op toplocaties omgetoverd tot Jumbo's. Daarmee zou HEMA zijn schuldenlast met zo'n 100 miljoen euro kunnen verlagen.

Lees meer over HEMA: