HEMA komt toch niet in handen van het Belgische Core Equity.

De investeerder heeft de overnamegesprekken definitief afgebroken na een impasse rond de aanpassing van de contracten van franchisenemers, aldus De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

De Belgen vinden dat ze hun plannen voor e-commerce niet kunnen uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen.

Het afbreken van de gesprekken is volgens de krant een enorme klap voor eigenaar Lion Capital, dat de winkelketen in 2007 kocht voor 1,1 miljard euro. Het is al de derde keer dat een overname mislukt.

De bronnen van De Telegraaf zeggen dat HEMA nog wel in gesprek is met andere kopers. Ook zou een beursgang van HEMA voor 2019 weer op tafel liggen. Die lezingen worden volgens de krant echter door marktpartijen in twijfel getrokken.

HEMA en Core Equity wilden geen commentaar geven.

Twijfels bij herstelkracht van HEMA

Lion Capital zette HEMA in september voor de derde keer in de etalage. In 2011 en 2014 mislukte eerdere pogingen om de winkelketen te verkopen.

Lees ook op Business Insider

Het Financieele Dagblad meldde in april dat het verkoopproces moeizaam verliep. Het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van het Nederlandse Gilde en Alpinvest toonden interesse in HEMA, maar zij zouden twijfels hebben bij de kracht van het herstel van de winkelketen.

Volgens de krant vonden de potentiële kopers dat Lion Capital te rooskleurige prognoses gaf en daardoor een te hoge prijs vroeg. Over de prijs die de Britse investeerder wilde ontvangen doen verschillende verhalen de ronde. Een partij heeft het over 1 miljard euro, een andere over 1,3 miljard euro.

HEMA gaat al jarenlang gebukt onder een grote schuldenlast. Het nettoverlies kwam in 2017 uit op 31 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 26 miljoen euro het jaar ervoor. Wel steeg de omzet vorig jaar met 3,5 procent tot ruim 1,2 miljard euro.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over HEMA’s avontuur in het Midden-Oosten