Het kan ongelofelijk frustrerend zijn: een luie collega die z’n werk niet goed doet. Hij is de hele dag met andere dingen bezig, waardoor hij zijn werk niet afkrijgt. Uiteindelijk lijdt het hele team daaronder en jij dus ook.

Als je een goede leidinggevende hebt, zal die zien wat er gebeurt en ingrijpen. Een goede manager zal je collega aanspreken op zijn gedrag. Hopelijk verandert er dan iets en dan is alles opgelost.

Heb je pech, dan valt het je leidinggevende totaal niet op. En dan is het misschien aan jou om er iets aan te doen.

Wat je ook doet, het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Je wil niet dat je eigen productiviteit lijdt onder het aanpakken van je luie collega, maar je wil ook niet dat je collega’s denken dat je geen teamplayer bent.

Wat je wel moet doen, beschrijft CNN op basis met een interview met werkvloerdeskundige Lynn Taylor, managementconsultant Kate Nasser en organisatiepsycholoog Amy Cooper Hakim.


Check wat er aan de hand is

Voordat je echt actie onderneemt, doe je er goed aan om te checken waarom je collega werk laat liggen. We hebben allemaal verschillende manieren van werken. De één gaat meteen met een project aan de slag en is zo klaar, de ander vindt het fijn om te beginnen met plannen. Misschien werkt je collega gewoon langzaam, maar is hij niet per se lui.

Taylor zegt dat we op dit vlak nooit van onze eerste indruk moeten uitgaan. Je weet niet wat er met iemand aan de hand is, of er op persoonlijk vlak misschien iets mis is. "Gebruik je intuïtie", zegt Taylor.


Leg alles vast

Voordat je een collega direct aanspreekt op z'n werk, is het handig om met je hele team gestructureerder te gaan werken. Door samen deadlines te stellen, krijgt ook je luie collega de verantwoordelijkheid om zijn werk op tijd te krijgen.

Leg in een document de verantwoordelijkheden van alle teamleden vast, zet de deadlines erin en zet ook vast een nieuw overleg op de agenda. Betrek iedereen hierbij en zorg ervoor dat het team precies weet wat er in het document staat, en dat je collega's het horen als deadlines gehaald worden of als er dingen veranderen.

Mocht iemand zijn werk niet goed doen, dan zal dat snel duidelijk worden dankzij dit document.


Ga het gesprek aan

Toch is het geen goed idee om iemand daarop aan te spreken tijdens een vergadering. Dan zal die persoon zich al snel aangevallen voelen. Ga daarom één op één het gesprek aan over zijn functioneren en probeer de toon positief en constructief te houden. Want onthoud: jij bent niet de baas, het is niet jouw taak om over het functioneren van de ander te oordelen.

Zeg tegen je collega dat je het leuk vindt om samen te werken maar dat je wil overleggen over hoe jullie die samenwerking kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat je de collega nergens van beschuldigt. "Houd je tijdens het gesprek bij de feiten, dan is de kans klein dat de ander zich aangevallen voelt of denkt dat je hem lui vindt", zegt Nasser.


Vraag je baas om advies

Werkt dit niet? Als je luie collega jouw werk in de weg zit, is het misschien tijd om je baas in te lichten. Leg de situatie uit aan je leidinggevende. "Maar wees voorzichtig. Je wil niet dat je team je ziet als zeurpiet of verklikker. Zorg ervoor dat je constructief bent", zegt Cooper Hakim. Vraag je baas om advies maar zorg ervoor dat je emoties niet de overhand krijgen.

"Als je baas ziet dat er emoties in het spel zijn, zal hij denken dat er meer aan de hand is. Emoties maken problemen vaak een stuk ingewikkelder dan ze zijn, dus houd het simpel en richt je op het bedrijf en de doelen daarvan."


Word zelf niet lui

Tot slot: waak ervoor dat je niet zelf ook lui wordt. Het is erg deprimerend als een teamlid niet optimaal functioneert. Misschien doemt daardoor de vraag op waarom jij zo hard je best moet doen als de ander met veel minder moeite blijkbaar ook gewoon z'n baan kan houden.

Richt je daarom zo veel mogelijk op je eigen taken, zegt Nasser. "Bedrijven weten vaak echt wel wie goed presteert en wie niet. De beste medewerkers krijgen leukere opdrachten of maken zelfs promotie. Laat je werk voor zich spreken."

Hier lees je het hele artikel van CNN.

Lees meer over problemen op de werkvloer: