Elk jaar stelt de Volkskrant een ranglijst samen van de 200 invloedrijkste Nederlanders. En al drie jaar lang prijkt een naam steevast bovenaan: Hans Wijers.

De inmiddels 66-jarige bestuurder grossiert in commissariaten en andere posten. Hij is president-commissaris bij Heineken, niet-uitvoerend bestuurder bij Shell en GlaxoSmithKline en commissaris bij investeringsmaatschappij HAL Holding. Tot vorig jaar was hij eveneens president-commissaris bij voetbalclub Ajax.

Daarnaast vervult hij een aantal functies in de culturele wereld. Zo is Wijers vicevoorzitter van het bestuur van de Young Pianist Foundation en commissaris van het Concertgebouw. Daarbij leidde hij de jury van de Libris Literatuurprijs 2010. Ook is hij voorzitter van Natuurmonumenten.

Per 1 september kan Wijers een nieuw bedrijf aan zijn cv toevoegen. ING wil de oud-topman van AkzoNobel namelijk benoemen tot commissaris. Het is de bedoeling dat Wijers volgend jaar de voorzittershamer overneemt van Jeroen van der Veer.

De aandeelhouders mogen zich op de jaarvergadering van 8 mei uitspreken over de benoeming van Wijers. Gaan ze akkoord, dan lijkt Wijers de titel van invloedrijkste Nederlander van 2017 niet meer te kunnen ontgaan.

Minister van Economische Zaken

Gerardus Johannes Wijers komt op 11 januari 1951 ter wereld in het Zeeuwse Oostbrug. Na het behalen van zijn HBS-diploma vertrekt hij naar Groningen om economie te studeren.

Met een bul zak gaat hij in 1976 aan de slag als universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveert in 1982 op een onderzoek naar industriepolitiek.

In de jaren tachtig zet Wijers, die sinds 1976 lid is van D66, voorzichtig de eerste stappen in de politiek. Dat leidt ertoe dat Hans van Mierlo hem in de jaren negentig polst voor een ministerspost in het eerste kabinet-Kok. Hij zegt ja en wordt minister van Economische Zaken namens D66.

"Mijn vader was sceptisch ten aanzien van de politiek", zei Wijers eind 2015 in gesprek met NRC Handelsblad. "Toen ik actief werd voor D66 hadden we daar discussies over. Waar D66 en Hans van Mierlo nou helemaal voor stonden, wilde hij weten. Mijn vader vond D66 maar soft."

Topman van AkzoNobel

Wijers is uiteindelijk maar vier jaar actief in politiek Den Haag. Hij bedankt in 1998 voor een tweede termijn, ondanks dat de partijtop van D66 wil dat hij de kar gaat trekken.

Na een periode als topman bij de Boston Consulting Group kiest Wijers in 2003 voor verfbedrijf AkzoNobel, waar hij voorzitter van de raad van bestuur wordt.

Onder zijn leiding komt de focus van AkzoNobel te liggen bij verf, coatings en fijnchemie. De farmadivisie wordt van de hand gedaan en in plaats daarvan koopt AkzoNobel de Britse verfproducent ICI, waarmee het in een klap een leidende positie op het gebied van verfproductie verwerft.

In mei 2012 legt Wijers zijn functie neer. Zijn taak bij AkzoNobel zit erop.

Rol in de politiek

Hoewel Wijers zich politiek gezien op de achtergrond houdt, heeft hij nog wel een actieve rol. Zo werd het verkiezingsprogramma van D66 in 2012 onder zijn leiding geschreven.

Toch stelt hij zich terughoudend op. In hetzelfde interview met NRC zei hij: "Als oud-minister moet je geen orakel worden en als bestuurder moet je je niet al te zeer in het politieke debat mengen."

LEES OOK: De PvdA implodeert – Lodewijk Asscher kan nu doen wat Buma met het CDA lukte