Groot-Brittannië gaat belasting heffen op de verkoop van suikerhoudende frisdranken. Tv-kok Jamie Oliver voerde daarvoor al enige tijd campagne.

Overgewicht neemt toe, ook in het Verenigd Koninkrijk, waar frisdranken veruit de grootste bron van toegevoegde suikers zijn voor jongeren.

De cijfers zijn helder. Terwijl Public Health England aanraadt om maximaal 5 procent van de dagelijkse energiebehoefte uit suiker te halen, komt die voor veel jongeren op 15,6 procent. Volwassenen zitten overigens ook nog steeds dubbel boven de ‘norm’ met meer dan 12 procent. Vijf-jarige kinderen consumeren jaarlijks hun lichaamsgewicht in suiker.

Drankjes met suiker zijn volgens Londen de belangrijkste suikerbron voor kinderen. Eén blikje cola overschrijdt met een inhoud van negen suikerklontjes al de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid.

Meer bewegen

Volgens de Britse regering is bijna een derde van de kinderen tussen twee en vijftien jaar een beetje of veel te zwaar. Dat kost de overheid miljarden per jaar, stelde onderminister van Financiën Jane Ellison donderdag.

Met de opbrengst van de 'suikerbelasting' worden gezondheidsprogramma's voor schoolkinderen gefinancierd. De suikerbelasting is onderdeel van plannen om zwaarlijvigheid onder kinderen aan te pakken.

De programma's voor schoolkinderen moeten een gezond eetpatroon en meer beweging gaan bevorderen. Scholen moeten de kinderen gaan stimuleren om minstens zestig minuten per dag gemiddeld of stevig te bewegen, waarvan de helft tijdens schooltijd.

Frisdrankbranche boos

De frisdrankbranche is verbolgen over de maatregel. Gavin Partington van de Britse overkoepelende organisatie stelt dat de belasting een 'straf' is die "duizenden banen kost en geen doorslaggevend effect heeft op de mate van zwaarlijvigheid''.

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een suikerbelasting instelt. Onder meer in België, Frankrijk en de Scandinavische landen gebeurt dat al. In Mexico daalde de frisdrankconsumptie met 12 procent na invoering van een suikertaks.

Volgens deskundigen en actievoerders zijn de plannen lang niet afdoende om de toenemende obesitas onder de Britten een halt toe te roepen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl