De PvdA en GroenLinks gaan, in ieder geval gedurende de kabinetsformatie, verder met één gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.

Dit kan een blokkade wegnemen bij de VVD en het CDA om samen met de linkse partijen in één kabinet te stappen.

D66 en de VVD hebben gewerkt aan een document dat de basis moet vormen voor een regeerakkoord.

De PvdA en GroenLinks gaan, in ieder geval gedurende de kabinetsformatie, verder met één gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.

Dat melden de partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, die vrijdag de hele middag overleg hebben gevoerd over verdieping van de onderlinge samenwerking.

De twee linkse partijen, samen goed voor zeventien zetels, kondigden al voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart aan dat zij voortaan samen zouden optrekken. Ploumen noemt het “een logische stap” dat, nu zij samen meepraten over eventuele kabinetsdeelname, zij daar ook gezamenlijk alle beslissingen over nemen.

Volgens Klaver is er de afgelopen maanden “iets bijzonders” gebeurd. “Na de verkiezingen is de samenwerking tussen onze fracties inniger geworden.” Daarmee zijn ook het vertrouwen en het plezier in de samenwerking toegenomen, zegt de GroenLinks-leider.

Of de nauwere samenwerking de opmaat is tot een definitieve samenvoeging van de Kamerfracties, of zelfs een fusie tussen de partijen, willen Ploumen en Klaver nog niet zeggen. "Het is een soort onontgonnen terrein waar we instappen", aldus Ploumen. Volgens Klaver is de keuze voor een fusie niet aan hem of aan Ploumen, maar aan de partijen zelf.

Mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA of GroenLinks hebben gestemd, vinden dat deze partijen samen moeten gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet, meldt EenVandaag op basis van opinie-onderzoek dat vrijdag werd gehouden. Het onderzoek vond plaats voordat deze twee partijen meldden dat ze in ieder geval gedurende de kabinetsformatie verdergaan met één gezamenlijke Kamerfractie.

Ruim twee derde (68 procent) van de PvdA-kiezers is voor een gezamenlijk blok tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Onder GroenLinks-stemmers kan dit op nog meer bijval rekenen: 86 procent vindt dat een goede zaak.

Sinds deze week zijn de formatiegesprekken weer aan de gang gekomen. De weken daarvoor hebben de VVD en D66 gewerkt aan een document, dat volgens D66-leider Sigrid Kaag als "een aanzet voor een opzet tot een regeerakkoord" gezien moet worden.

GroenLinks en de PvdA zeiden dinsdag dat het document goede aanknopingspunten biedt voor verdere gesprekken. Daarmee toonden ze zich een stuk optimistischer dan Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie. Die zei eerder niet te begrijpen waarom hij nog wordt uitgenodigd voor de formatiegesprekken, omdat D66 niet met zijn partij in een nieuw kabinet wil.

Volgens VVD-leider Mark Rutte zijn GroenLinks, PvdA, CDA én ChristenUnie nog steeds in beeld voor een nieuwe regering.

De NOS meldde donderdag op basis van Haagse bronnen dat Rutte, Kaag en Hamer gesproken zouden hebben over het fuseren van de GroenLinks- en PvdA-Kamerfracties. Dit zou mogelijk een blokkade wegnemen bij VVD en CDA. Zij willen niet met zowel de PvdA als GroenLinks in een kabinet, terwijl de twee linkse partijen elkaar juist vasthouden.

Rutte zei eerder, omwille de stabiliteit, niet meer partijen dan nodig in een coalitie te willen. Ook zou één linkse partij minder eisen stellen dan twee.

LEES OOK: 5 dingen die je wilt weten over Lilianne Ploumen, de vrouw die de PvdA weer een factor van betekenis moet maken