• Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) zouden met informateur Mariëtte Hamer de mogelijkheid hebben besproken van de gevolgen van een fusie van PvdA en GroenLinks voor de kabinetsformatie.
  • Als de twee linkse partijen samen één fractie vormen in de Tweede Kamer, kan er een kabinet gevormd worden met 1 partij minder.
  • Eerder was vooral de VVD huiverig voor onderhandelingen met twee linkse partijen aan tafel.

Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) hebben met informateur Mariëtte Hamer de mogelijkheid besproken van de gevolgen van een fusie van de PvdA en GroenLinks voor de kabinetsformatie.

Dat melden bronnen tegen de NOS.

Als de twee linkse partijen samen één fractie vormen in de Tweede Kamer, kan er een kabinet gevormd worden met 1 partij minder. Vooral de VVD en het CDA hebben bezwaren tegen een vijfpartijenkabinet, zeker als dat met twee linkse partijen is.

Het idee is dat er in een kabinet met zowel de PvdA als GroenLinks steeds twee keer aparte eisen vanuit de linkerhoek kunnen komen. Als deze partijen als één fractie optreden met gezamenlijke posities, zou dat beter kunnen werken.

De mogelijkheid van een fusie van de PvdA en GroenLinks zingt al langer rond, maar onduidelijk is of daar binnen die partijen voldoende steun voor is.

Tegenover de NOS wilde een woordvoerder van GroenLinks geen commentaar geven. De woordvoerder van de PvdA gaf aan dat er nog niets is besloten. "En verder kunt u erop rekenen dat wij doen wat we zelf willen en niet naar de pijpen van andere partijen dansen."

Nog geen doorbraak in formatie

De komende dagen lijkt een doorbraak in de slepende kabinetsformatie nog niet aan de orde. Ingewijden zeggen tegen persbureau ANP dat er nog genoeg werk verzet moet worden en dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat informateur Hamer vrijdag al met haar eindverslag komt.

Mogelijk zou ook begin volgende week nog te vroeg zijn. Naar verwachting praat Hamer vrijdagmiddag ook verder met andere partijen dan VVD en D66.

Sinds deze week zijn de formatiegesprekken weer aan de gang gekomen. De weken daarvoor hebben de VVD en D66 gewerkt aan een document, dat volgens D66-leider Sigrid Kaag als "een aanzet voor een opzet tot een regeerakkoord" gezien moet worden.

Lees meer over Nederlandse politici: