Maaltijdbestelbedrijf Takeaway, moedermaatschappij van Thuisbezorgd.nl, heeft het afgelopen jaar 70 procent meer bestellingen verwerkt dan het jaar ervoor. In totaal verwerkte het bezorgbedrijf van Jitse Groen 159,2 miljoen bestellingen.

Vooral in Duitsland groeide het bedrijf hard, met meer dan een verdubbeling van het aantal orders. Bij onze Oosterburen was er sprake van een stijging van 113 procent tot 69,5 miljoen bestellingen. In het laatste kwartaal van 2019 steeg het totale aantal bestellingen met 56 procent tot 46,6 miljoen orders.

Die groei viel samen met de overname van de Duitse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero, die afgelopen voorjaar werd afgerond.

Vrijdag werd bekend dat het Nederlandse Takeaway de strijd om Just Eat had gewonnen van techinvesteerder Prosus. Na de fusie met zijn Britse evenknie zal het gecombineerde bedrijf een van ’s werelds grootste maaltijdbezorgers zijn.

De overnamestrijd om Just Eat was fel. Zowel het bedrijf van Jitse Groen als Prosus zag zich gedwongen hun bod te verhogen. Het winnende bod van Takeaway hangt aan Just Eat een prijskaartje van omgerekend zo’n 7,2 miljard euro.

In die strijd speelde ook Delivery Hero nog een rol. Dat bedrijf is ook grootaandeelhouder in Takeaway en zorgde voor een flinke koersdaling van het Nederlandse bedrijf door een aankondiging veel aandelen te gaan verkopen. Een grote aandeelhouder in Delivery Hero is weer Prosus. Takeway vermoedde dat er vuil spel gaande was en Prosus via Delivery Hero de waarde van Takeaway wilde drukken.

Uiteindelijk kozen de aandeelhouders van het Britse bedrijf kozen in meerderheid voor het voorstel van Takeaway. Dat verwacht dat de fusiedeal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, voor het einde van januari definitief is afgerond.

Lees ook op Business Insider

Lees ook: