Twee jonge exponenten van de interneteconomie doen het bijzonder goed op de Amsterdamse beurs: Takeaway.com, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd, en fintechbedrijf Adyen.

Dat betekent ook snel stijgende rijkdom voor de twee oprichters, respectievelijk Jitse Groen en Pieter van der Does.

De beurskoers van Takeaway.com bereikte afgelopen vrijdag een recordniveau van ruim 69 euro, waarmee het bedrijf bijna 3 miljard euro waard is op de beurs. Inmiddels is de koers iets teruggezakt naar 67 euro. Maar met een belang van ruim 35 procent voor bestuursvoorzitter en oprichter Jitse Groen betekent dat nog steeds een nipte miljardairsstatus, zoals Quote signaleerde.

Takeaway is met Thuisbezorgd.nl in Nederland voorlopig de onaantastbare marktleider – getuige ook het bericht eerder deze maand dat concurrent Foodora in Nederland de handdoek in de ring gooit. Maar vooral in Duitsland smijt het bedrijf flink met marketinggeld om de concurrentie de overtroeven.

Per saldo wist Takeaway in de eerste helft van dit jaar het nettoverlies met ongeveer 7 miljoen euro terug te brengen tot afgerond 15 miljoen euro, terwijl de omzet met 42 procent groeide naar 110 miljoen euro.

Takeaway speelt het spel van snelle groei om marktdominantie te krijgen, waarna de winst moet volgen. Beleggers hebben daar vertrouwen in, want sinds de beursgang in 2016 is het aandeel met 174 procent gestegen. En daarmee heeft het vermogen van Jitse Groen een navenante sprong gemaakt.

(klik voor uitvergroting)

Adyen: krachtige winstmachine

Adyen is pas sinds juni dit jaar beursgenoteerd. Deze betalingsdienstverlener fungeert als schakel tussen webshops en banken. Afgelopen week publiceerde Adyen halfjaarcijfers die zowel een sterke groei van de omzet als de winst lieten zien. De nettowinst steeg met liefst 74 procent tot 48 miljoen euro.

De groeipotentie van Adyen doet beleggers watertanden. Sinds de beursintroductie van twee maanden geleden is het aandeel met 37 procent geklommen naar een nieuw recordniveau van ruim 622 euro op dinsdag. De beurswaarde van Adyen bedraagt inmiddels ruim 18 miljard euro.

Het belang van mede-oprichter en topman Van der Does van 4,8 procent heeft een waarde gekregen van ongeveer 880 miljoen euro. Zo heel ver van de miljardairsstatus zit de baas van Adyen dus niet meer af.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, verdient ELKE 60 minuten meer dan 3 miljoen euro – en zo zit dat bij Bill Gates en Warren Buffett