Met het beursrecord van fintechbedrijf Adyen van maandag staat het vermogen van CEO en mede-oprichter Pieter van der Does op een hoog niveau. Het aandelenbelang Van der Does vertegenwoordigt nu een waarde van ruim 900 miljoen euro.

Maar misschien krabt Van der Does zich nog wel eens achter de oren over de verkoop van een deel van zijn aandelen Adyen op 23 augustus 2019. De 212 duizend aandelen die hij toen verkocht tegen een prijs 622 euro, zouden maandag bij de recordkoers van 754 euro namelijk 160 miljoen euro waard zijn geweest. Afgelopen augustus leverden die aandelen hem ‘slechts’ 132 miljoen euro op.

Maar goed, cash op je bankrekening is ook iets.

De koersbeweging van Adyen is bovendien een rollercoaster geweest. Het aandeel ging in juni 2018 voor 240 euro naar het Damrak en op de eerste beursdag schoot de koers al omhoog. Het aandeel piekte in september 2018 boven de 750 euro, maar zakte later dat jaar terug tot bijna 400 euro. Begin 2019 ging Adyen weer stijgen.

Adyen is een succesvolle betalingsdienstverlener die fungeert als schakel tussen webshops en banken. Onder meer Facebook, Uber, Spotify en Netflix zijn klant bij het Amsterdamse fintechbedrijf.

Jitse Groen mag niet klagen, na overwinning bij overnamestrijd om Just Eat

Ook Jitse Groen van maaltijdbezorger Takeaway.com boert lekker. Hij heeft bijna 30 procent van de aandelen Takeaway. Die vertegenwoordigen inmiddels een waarde van ruim 1,5 miljard euro.

Takeaway.com is het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl. De van origine Nederlandse maaltijdbezorger  is een internationaal merk geworden dat onder de naam Takeaway.com in elf landen actief is.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Takeaway als winnaar uit de bus is gekomen bij de recente overnamestrijd rond de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Zowel Takeaway als techinvesteerder Prosus hadden een bod neergelegd op Just Eat, maar de aandeelhouders van het Britse bedrijf kozen in meerderheid voor het voorstel van Takeaway.

Bij de overname wordt aan Just Eat een prijskaartje van omgerekend zo’n 7,2 miljard euro gehangen.

LEES OOK: Deze Nederlandse IT-ondernemers zijn volgens de Quote 500 miljardair geworden in 2019