De wereld van de maaltijdbezorgers is flink in beweging. Bezorgdienst Deliveroo verdwijnt uit Duitsland.

Het Britse bedrijf staakt zijn Duitse activiteiten met ingang van vrijdag en wil zich op andere landen concentreren waar het al een groter marktaandeel heeft. Werknemers, bezorgers en aangesloten restaurants zouden een vergoeding krijgen. Details daarover geeft Deliveroo echter niet.

Het Nederlandse Takeaway.com heeft een sterke positie op de Duitse markt. Eind vorig jaar nam het Nederlandse bedrijf, dat inmiddels aan een fusie met het eveneens Britse Just Eat werkt, de Duitse activiteiten van Delivery Hero over. Die overname, die de merken Lieferheld, Pizza.de en foodora omvat, werd in het voorjaar afgerond. Takeaway voerde zelf het merk Lieferando in Duitsland.

Na het vertrek uit Duitsland is Deliveroo nog in dertien landen actief, waaronder Nederland.

Deliveroo werd in 2013 in Londen opgericht door twee Amerikanen, Will Shu en Greg Orlowski. Afgelopen mei nam webwinkelreus Amazon een minderheidsbelang in Deliveroo voor 575 miljoen dollar. In juli stuitte investering van Amazon op kritiek van de Britse kartelwaakhond. Die bekijkt of in de praktijk sprake is van een verkapte overname van Deliveroo door Amazon.

Deliveroo blijft in Nederland

Deliveroo Nederland laat weten dat een vertrek hier niet aan de orde is. “We groeien hier stevig en werken aan plannen voor een verdere uitbreiding”, zegt een woordvoerster. Die plannen wil Deliveroo in het najaar naar buiten brengen.

De fusie tussen Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, en Just Eat markeert in ieder geval een forse verandering in de strijd tussen maaltijdfora in diverse landen.

Lees ook op Business Insider

Het fusiebedrijf wordt een van de grootste maaltijdbestelbedrijven in de wereld. In 2018 waren de twee ondernemingen goed voor 355 miljoen bestellingen en een omzet van 7,3 miljard euro.

De leiding van Just Eat Takeaway komt in handen van Jitse Groen, de oprichter en topman van Takeaway. Financieel directeur Paul Harrison van Just Eat gaat die rol ook bij het fusiebedrijf vervullen.

LEES OOK: Jitse Groen is bezorgkoning van Europa na het opslokken van Just Eat – waagt Takeaway binnenkort de stap naar de VS?