De goudprijs is woensdag gestegen naar het hoogste niveau in ruim zes jaar. Voor een zogeheten troy ounce (31,1 gram) moest voor het eerst sinds 2013 meer dan 1.500 dollar worden betaald.

De piek hangt samen met de onrust op de aandelenmarkten. Veel beleggers kiezen daardoor veiligere bestemmingen voor hun geld, zoals goud of bepaalde valuta’s. De goudprijs steeg dit jaar al met 17 procent.

Vooral de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China draagt zijn steentje bij aan de opmars van goud. Vorige week dreigde de Amerikaanse president met nog meer importheffingen op producten uit China. Het Aziatische land liet daarop de koers van de Chinese yuan oplopen en schortte inkopen van Amerikaanse landbouwproducten op.

Lees meer: Donald Trump kan een valutaoorlog ontketenen – en dat werkt mogelijk een recessie in de hand

Daarbij zakken de opbrengsten op staatsobligaties, normaal gesproken ook een zogenoemde safe haven voor beleggers, tot een historisch dieptepunt. Afgelopen vrijdag zakte de rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van 30 jaar voor het eerst tot onder het nulpunt.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde onlangs zijn belangrijkste rentetarief al en alom wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank dat ook gaat doen. Daardoor leveren staatsleningen steeds minder op.

Beleggers kiezen in onrustige tijden ervoor om hun geld te stallen in goud of valuta zoals de Japanse yen. Ook de bitcoin wordt door sommigen gezien als een veilige haven. Buiten de financiële markten zijn vastgoed en kunst goede investeringen, zo zocht Business Insider eerder uit.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: