• Zo’n beetje de hele wereld kent Gordon Ramsay wel, de grofgebekte chef-kok met een restaurantimperium, tig Michelinsterren en succesvolle tv-shows.
  • Maar ken je ook Gordon Ramsay uit Durham in het Verenigd Koninkrijk? Hij runt een succesvol ovenreinigingsbedrijf en houdt van tuinieren en vissen.
  • Insider vroeg hem hoe het is om naamgenoot te zijn van een van de beroemdste chefs ter wereld.

Gordon Ramsay is wereldwijd een begrip dankzij zijn restaurantimperium, de 16 Michelinsterren die hij in zijn leven heeft verdiend en zijn succesvolle tv-shows. Daarnaast heeft hij een talent voor het afbranden van thuiskoks op Twitter en Tiktok. 

Gordon Ramsay is uniek, maar toch is hij niet de enige Gordon Ramsay die op deze planeet rondloopt.

Gordon Ramsay uit Durham in het Verenigd Koninkrijk heeft geen Michelinsterren. De 66-jarige ondernemer runt een succesvol ovenreinigingsbedrijf. Hij heeft een paar grappige anekdotes overgehouden aan dat hij zijn naam deelt met de 54-jarige culinaire bullebak.

Iedereen kent Gordon Ramsay wel. Foto: Ethan Miller/Getty Images voor Vegas Uncork'd door Bon Appetit
Iedereen kent Gordon Ramsay wel. Foto: Ethan Miller/Getty Images voor Vegas Uncork’d door Bon Appetit

Rond 2008 kreeg de niet-beroemde Ramsay voor het eerst commentaar van klanten over zijn naam. Hij werkte toen nog als servicemonteur voor sportschoolapparatuur.

"Ze zeiden bijvoorbeeld: 'Kun je mijn lunch klaarmaken nadat je mijn fitnessapparaat hebt gerepareerd?'", vertelt Ramsay aan Insider. "Sindsdien krijg ik voortdurend opmerkingen: 'Kan je koken?, 'Vloek je?' en 'Kan ik een tafel reserveren in je restaurant?'"

Dat hij zijn naam deelt met een van 's werelds beroemdste chefs heeft hem een aantal leuke extraatjes opgeleverd.

Een paar jaar geleden, toen Ramsay (de niet-beroemde dus) en zijn partner op vakantie waren, reserveerden zij onder zijn naam een tafel in een leuk restaurant.

Dit is óók Gordon Ramsay. Bron: Gordon Ramsay
Dit is óók Gordon Ramsay. Bron: Gordon Ramsay

"Toen we arriveerden en ik mijn naam voor de reservering opgaf, zag je de gezichten van het personeel gewoon vertrekken. Je kon zien dat ze heel teleurgesteld waren", vertelt Ramsay. "We kregen de beste tafel in het restaurant en het eten was heerlijk. Ik denk dat het Gordon Ramsays goedkeuring zou krijgen."

Eenzelfde misverstand deed zich voor toen Ramsay een kamer boekte onder zijn eigen naam in een hotel waar hij fitnessapparatuur moest repareren.

"Ik had van tevoren gebeld dat ik wat later zou zijn", vertelt hij aan Insider. "Gordon Ramsay was in die tijd al aardig bekend van televisie, dus al de receptionisten en het personeel wachtten op zijn komst, met camera's in de aanslag om foto's te maken van de beroemde chef."

"Tot hun verrassing en teleurstelling verscheen ik in overall en werklaarzen met de mededeling dat ik had geboekt voor Gordon Ramsay", vertelt de ondernemer. "Zodra ze zich realiseerden dat ik niet hém was, haastten ze zich weg, kennelijk beschaamd over hun fout."

Deze Gordon Ramsay runt een ovenreinigingsbedrijf. Foto: Gordon Ramsay.
Deze Gordon Ramsay runt een ovenreinigingsbedrijf. Foto: Gordon Ramsay.

Het delen van zijn naam met een grofgebekte chef-kok heeft tot heel wat verwarring geleid, maar het is ook geweldig geweest voor zijn ovenreinigingsbedrijf Gordon Ramsay's Cleaner Cookers.

"Dezelfde naam hebben als een beroemde chef heeft mijn bedrijf enorm geholpen", zegt hij. "Het is extreem makkelijk voor klanten te onthouden. Sommige klanten denken dat het bedrijf van dé Gordon Ramsay is en vragen me hoe het is om voor hem te werken."

En Ramsay, die zegt dat zijn ouders deze naam hebben gekozen om zijn vaders Schotse wortels te eren, heeft er geen problemen mee dat hij dezelfde naam heeft als de wereldberoemde chef-kok.

"Het enige is dat ik al 14 jaar hoor: 'Kan je koken?', 'Vloek je zoals hij? en 'Je lijkt niet op hem'. Toch denken mensen steeds dat ze de eerste zijn die zoiets zeggen", vertelt Ramsay. "Het beste van dezelfde naam hebben als hij, is dat ík de originele Gordon Ramsay ben. Want ik ben ouder dan hij en naar mijn mening ook knapper!"

Dezelfde naam hebben als een beroemde chef heeft Gordon Ramsay geen windeieren gelegd. Bron: Gordon Ramsay
Dezelfde naam hebben als een beroemde chef heeft Gordon Ramsay geen windeieren gelegd. Bron: Gordon Ramsay

Hoewel Ramsay weleens in het Savoy Hotel in Londen van Gordon Ramsay heeft geluncht, heeft hij zijn naamgenoot nog nooit ontmoet.

"Ik zou hem graag willen ontmoeten. Wellicht kan hij me leren koken en kan ik hem wat tips geven over hoe hij zijn ovens moet schoonmaken."

Ramsay mag dan niet de meest ervaren chef-kok zijn, hij is wel trots op zijn ovenreinigingsbedrijf. Inmiddels is hij deels gepensioneerd en geniet hij van "scharrelen" in zijn "mooie tuin", vissen en tijd doorbrengen met "familie en vrienden".

"Ik ben misschien niet zo rijk en beroemd als Gordon Ramsay, maar ik zou voor geen goud willen ruilen."

Lees meer over Gordon Ramsay: