• De grofgebekte tv-chef Gordon Ramsay bezit 35 restaurants over de hele wereld en heeft een vermogen van omgerekend bijna 60 miljoen euro.
  • Ondanks zijn veelvuldige gescheld heeft hij ook een zachte kant en geeft hij veel geld aan goede doelen.
  • Hij is dol op Beef Wellington en de dubbele cheeseburger van de Amerikaanse fastfoodketen In-N-Out, maar haat vliegtuigeten en pizza Hawaï.

De Britse tv-kok Gordon Ramsay is op rivaal Jamie Oliver na de rijkste chefkok ter wereld en staat bekend om zijn kleurrijke taalgebruik en gescheld in vele tv-shows.

Hij bezit momenteel 35 restaurants over de hele wereld en heeft een vermogen van naar schatting bijna 60 miljoen euro.

Hoewel Ramsay als een razende tekeer kan gaan in zijn keuken, heeft de tv-kok ook een zachtere kant en een misschien verrassende voorliefde voor fastfood.

Dit zijn 21 dingen die je waarschijnlijk niet weet over Gordon Ramsay.


Gordon Ramsay is Schots, maar groeide op in Engeland.

Gordon Ramsay in New York in 2018. Foto: Roy Rochlin/Getty Images

Gordon Ramsay werd op 8 november 1966 geboren in het stadje Johnstone in Schotland. Hij verhuisde met zijn familie naar het Engelse Stratford-upon-Avon toen hij vijf jaar oud was.


Ramsay was bijna profvoetballer geweest, maar een blessure gooide roet in het eten.

Foto: Chadakorn Phalanon/Shutterstock

Op jonge leeftijd besloot Ramsay te proberen profvoetballer te worden.

Toen hij 15 was, kwam hij terecht in het jeugdteam van de Schotse topploeg Glasgow Rangers. Hij speelde daar drie jaar totdat een knieblessure een einde maakte aan zijn droom van een professionele carrière als voetballer.


Ramsay volgde een opleiding hotelmanagement voordat hij begon aan zijn culinaire loopbaan.

Foto: RoidRanger/Shutterstock

Nadat er een vroeg einde kwam aan zijn voetbaldroom begon Ramsay aan een in 1987 afgerond opleiding hotelmanagement.


Ramsay werd op zijn 27ste voor het eerst chef.

Ramsay in de keuken van zijn restaurant in Chelsea in 2001. Foto: Gerry Penny/AFP/Getty Images

Aan het begin van zijn culinaire carrière ging hij in de leer bij bekende topkoks als Marco Pierre White, Joel Robuchon en Guy Savoy. Op zijn 27ste werd hij voor het eerst zelf chef. Hij kreeg in 1993 de leiding over de keuken van het nieuwe Aubergine restaurant in Londen.

In slechts drie jaar tijd wist Ramsay twee Michelinsterren in de wacht te slepen voor het restaurant en in 1995 werd hij uitgeroepen tot ‘Nieuwkomer van het Jaar’ bij de prestigieuze Catey Awards.


Ramsay was ooit de best verdienende chef ter wereld.

Foto: Ethan Miller/Getty Images

Ramsay was vanwege zijn aandeel in tv-programma’s als Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares, MasterChef, Hotel Hell en Faking It een tijdlang de best verdienende chef ter wereld. Volgens Forbes leverden de shows van Ramsay jaarlijks zo’n 140 miljoen euro aan advertentie-inkomsten op voor Fox. Daarnaast bezit Ramsay ook 35 restaurants over de hele wereld.

In 2019 werd het persoonlijke vermogen van Ramsay geschat op 63 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro). Hij blijft daarmee wel achter op de eveneens Britse tv-chef Jamie Oliver, ondanks het faillissement van diens restaurantketen in mei 2019.


Hij is al 23 jaar getrouwd met zijn vrouw Tana.

Gordon Ramsay en Tana Ramsay in Londen in september 2019. Foto: Neil Mockford/GC Images/Getty Images

Gordon en Tana Ramsay zijn getrouwd sinds 21 december 1996. Ze staan beiden bekend om hun bijdragen aan goede doelen.

Zo steunt ‘The Gordon and Tana Ramsay Foundation’ zieke kinderen via ‘The Great Ormond Street Hospital Children’s Charity’, valt te lezen op de website van de chef.


Ramsay heeft vijf kinderen.

De familie Ramsay. Foto: Eamonn M. McCormack/Getty Images

De Ramsays hebben vijf kinderen: De 22-jarige Megan, de tweeling Holly Anna en Jack van 20 jaar oud, Matilda van 18 en baby Oscar die in april 2019 werd geboren.


Zijn dochter Matilda houdt ook van koken.

Gordon Ramsay en zijn dochter Matilda tijdens MasterChef Junior. Foto: Fox/Getty Images

Matilda, die beter bekend staat als Tilly, is het bekendste kind van Ramsay en heeft enorm veel volgers op sociale media. Als beginnend chef heeft ze ook al een paar jaar haar eigen kookshow: Matilda and the Ramsay Bunch.

Matilda Ramsay was ook te gast in MasterChef Junior en samen met haar vader te zien in meerdere talkshows.


Hij is niet van plan ook maar iets van zijn vermogen na te laten aan zijn kinderen.

Foto: Michael Loccisano/GettyImages

Ramsay shockeerde veel mensen door tegen de The Telegraph te zeggen dat zijn kinderen geen cent zullen krijgen van zijn miljoenenvermogen als hij overlijdt.

“Mijn geld gaat zeker niet naar hen en dat is niet om gemeen te zijn, maar om ze niet te verpesten”, zei hij.

Hij legde wel uit dat ze het niet helemaal zonder zijn financiële hulp hoeven te stellen.

“Het enige dat Tana en ik hebben afgesproken is dat ze 25 procent krijgen van een appartement, maar we betalen niet het hele appartement”, liet Ramsay weten.


Ramsay zei dat zijn laatste maaltijd ‘Beef Wellington’ moet zijn.

Een door Grodon Ramsay bereide Beef Wellington-schotel. Foto: Ethan Miller/Getty Images

Ramsay is een groot fan het Britse vleesgerecht Beef Wellington en volgens veel mensen is zijn eigen recept het allerbest. In de meeste restaurants van Ramsay staat het gerecht op het menu.

Zijn favoriete Amerikaanse schotel is grits (een soort maispap) met garnalen en Parmezaanse kaas.


Ramsay neemt nooit vliegtuigmaaltijden en eet daarom van tevoren goed.

Foto: Milkovasa/Shutterstock

“Er is geen f—ing mogelijkheid dat ik ga eten aan boord van een vliegtuig”, zei Ramsay tegen Refinery29. “Ik heb jarenlang voor luchtvaartmaatschappijen gewerkt, dus ik weet waar het eten vandaan komt, waar het naartoe gaat en hoelang het kost om aan boord te komen.”

Maar Ramsay zorgt er wel voor dat hij geen honger krijgt op een langeafstandsvlucht en eet dan van tevoren.

“Een fijne selectie van Italiaans vleeswaren, een glas rode wijn en wat schijfjes appel of peer met Parmezaanse kaas”, zei hij daarover.


Ramsay vindt dat iedereen vijf dingen zou moeten kunnen koken.

Een burger van het Ramsay-restaurant Burgr. Foto: Youtube/Jack on the Go Show

In een vraag-en-antwoord-sessie op Reddit zei Ramsay dat iedereen een geweldige burger, een gezond ontbijt, een smoorschotel, een kipgerecht en een heerlijke cake zou moeten kunnen bereiden.


Ramsay is erg sportief en doet vaak wedstrijden samen met zijn vrouw.

Ramsay na de finish van de Ironman 70.3 in de Engelse plaats Staffordshire. Foto: Nigel Roddis/Getty Images

Ramsay heeft aan meer dan 15 marathons meegedaan, aan drie ultramarathons, drie halve Ironmans en aan twee wereldkampioenschappen Ironman.


Burgers van In-N-Out zijn een guilty pleasure van Ramsay.

Een burger van In-N-Out. Foto: Hollis Johnson/Business Insider

“Mensen denken alle Amerikanen dik zijn en burgers slecht, maar die zijn juist heerlijk. Vooral burgers van In-N-Out zijn uitzonderlijk lekker. Ik heb eens een dubbele cheeseburger gegeten in een restaurant en kwam een paar minuten later terug om er nog eentje mee te nemen”, vertelde hij tegen de Schotse krant Sunday Mail. “Ik zou willen dat we die ook in Londen hadden, want als er iets is dat ik mis van Los Angeles, dan is het wel een In-N-Out-burger.”

Ramsay bestelt zijn burgers in “animal style”, met mosterd vastgebakken op het broodje, augurk en gegrilde uien.


Ramsay haat pizza Hawaï.

Foto: Ananas op een pizza.

“Ananas hoort niet op een pizza”, tweette hij in 2017.

Ramsay heeft de pizza ook geproefd tijdens een Facebook Live-sessie.

“Probeer je zout en zoet karton voor te stellen, want dat is precies wat nu mijn mond ingaat”, zei hij. “Dit is geen pizza… dit is een grote vergissing.”


Hij spreekt vloeiend Frans.

De Eiffeltoren in Parijs. Foto: r.nagy/Shutterstock

Toen Ramsay naar Frankrijk verhuisde om het vak te leren van de beste koks van die tijd, sprak hij naar eigen zeggen geen woord Frans.

Nadat hij goed Frans leerde spreken, kreeg hij al snel promotie in het sterrenrestaurant van Guy Savoy. Nu hij er zelf niet meer hard hoeft te werken, gaat hij regelmatig voor een culinaire ontdekkingsreis naar Parijs.

“Ik klop aan bij restaurants voor een menu voor mijn grote verzameling. Ik heb nu meer dan 3.500 menu’s en daar blader ik graag doorheen. Ze zijn alfabetisch gerankschikt in een archieflade aan het voeteneind van mijn bed. Dan heb ik ze altijd bij me in de buurt”, zei hij tegen Restaurant Insider.


Zijn favoriete Disney-film is Ratatouille.

Een scène uit de film Ratatouille. Foto: Disney / Pixar

Toen een fan tweette over een aflevering van 24 Hours To Hell & Back‎, refereerde Ramsay aan de film van Disney-Pixar.


Ondanks zijn harde uitstraling en gevloek is Ramsay dol op kinderen.

Ramsay tijdens MasterChef Junior. Bron: Greg Gayne / FOX

Sinds september 2013 presenteert Ramsay MasterChef Junior, een kookwedstrijd voor jonge koks. Terwijl de chef bekendstaat om zijn harde uitstraling, is Ramsay juist erg vriendelijk tegen alle kinderen in de show.

“Ik praat met hen op een manier waarop ik niet met volwassenen praat”, zei hij tegen Deadline. “Het is een behoorlijk fascinerende dynamiek, maar ik ga naast hen staan, naast 8-, 9- en 10-jarigen die niet genoeg vertrouwen hebben in zichzelf, omdat ik ook in die situatie heb gezeten en weet hoe dat voelt.”


Hij is bijna verdronken tijdens opnames voor The F Word.

Gordon Ramsay in The F Word. Foto: FOX Image Collection/Getty Images

Volgens The Daily Telegraph is Ramsay in 2008 tijdens opnames voor The F Word uitgegleden van de rand van een klif. Hij viel toen in het ijskoude water en zijn laarzen en waterdichte kleding trokken hem onder het wateroppervlak.

“Ik dacht dat het voorbij was. Ze zeggen dat katten negen levens hebben, maar ik hen er al twaalf gehad en ik weet niet hoeveel meer ik er nog heb”, zei hij tegen The Sun. “Ik weet nog dat ik dacht ‘Oh fuck’. Mijn laarzen en waterdichte kleding trokken me naar beneden. Ik ben een erg goede zwemmer, maar kon niet meer boven komen. Ik raakte in paniek en er kwam water in mijn longen.”

“Toen ik onder water was, kon ik alleen maar denken aan Tana en mijn kinderen. Pas op het vliegtuig terug naar huis realiseerde ik me hoe weinig het had gescheeld.”

Hij kon worden gered met een touw dat de crew hem toewierp.


Ramsay is dikke vrienden met David Beckham.

Gordon Ramsay en David Beckham met hun kinderen tijdens de Teen Choice Awards van 2011. Foto: Kevin Mazur/Getty Images

De tv-chef en de voormalige profvoetballer zijn al jaren vrienden en hebben zelfs bijna een restaurant geopend samen. Hun families zijn ook heel close, maar Ramsay zegt dat hij zijn kinderen heeft verboden met iemand te gaan daten uit de Beckham-clan.

“In de afgelopen 10 jaar zijn we heel goed met elkaar omgegaan”, vertelde hij volgens The Sun aan TV Magazine. “Ik zie hoe hard David en Victoria werken. Maar onze band ligt vooral bij het feit dat we onze acht kinderen door school en de universiteit heen willen slepen, en dan als ze in de twintig zijn kunnen zeggen dat we goede ouders zijn geweest. Dat is moeilijk en we wisselen ervaringen uit. Drie meisjes en een jongen, en drie jongens en een meisje – het is verbazingwekkend hoe goed dat samengaat.”


Ramsay is geen groot fan van collega-kok Bobby Flay.

Foto: Bobby Flay.

Ramsay neemt nooit een blad voor de mond, ook niet als het gaat om collegakoks, zoals de Amerikaanse tv-chef Bobby Flay.

In The Late Late Show van James Corden vertelde Ramsay dat hij al jaren probeert een kookwedstrijd te houden met Flay voor een goed doel.

“We proberen al vijf jaar lang een ‘cook-off’ te organiseren in Vegas voor het goede doel, maar hij weigert om het ‘fucking’ contract te tekenen”, zei Ramsay.

Lees meer over Gordon Ramsay en eten en drinken: