Veel bekende ondernemers en beroemdheden die miljonair of miljardair zijn, houden er een bijzonder opvatting op na: ze vinden dat ze zelf té hard gewerkt hebben om hun geld zo maar aan hun kind(eren) te overhandigen, als ze komen te overlijden.

Business Insider maakte een lijst van twaalf beroemde miljardairs en miljonairs die hun kinderen niet laten delen in de erfenis.

Of het geld nu naar een goed doel gaat, of dat ze alles zelf willen opmaken: scroll naar beneden voor alle namen.


Nigella Lawson – € 12,7 miljoen

nigella-lawson-15-million-115-million

De Engelse culinaire sensatie, presentatrice en journalist was afgelopen week nog in Nederland voor een presentatie. Lawson was het brein achter de ‘food porn’-revolutie met haar boeken als ‘Feast’, ‘Nigella Express’ en ‘How to be a domestic goddess’. Volgens The Richest heeft Lawson een vermogen van 12,7 miljoen euro.

Haar mogelijke erfgenamen bestaan uit twee volwassen kinderen uit haar eerste huwelijk en één stiefdochter uit haar tweede huwelijk met Charles Saatchi, dat in 2013 strandde.

In een interview met My Weekly uit 2008 - ten tijde van haar tweede huwelijk - zei Lawson: "Ik heb besloten dat mijn kinderen geen financiële zekerheid krijgen via mij. Het is heel slecht voor mensen, als ze niet hun eigen geld hoeven te verdienen."

"Ik heb er discussies over met mijn man Charles, omdat hij vindt dat je geld moet kunnen nalaten aan je kinderen. Ik denk dat we moeten concluderen dat we het met elkaar oneens zijn."


Gordon Ramsay - € 136 miljoen

gordon-ramsay-160-million-1222-million

Onderschat topkok Gordon Ramsay niet. De chef heeft namelijk veertig restaurants over de hele wereld die samen zestien Michelinsterren hebben. En dit jaar alleen al verdiende hij ruim 50 miljoen euro dankzij tv-shows als 'MasterChef USA', 'MasterChef Junior' en 'Hell's Kitchen'.

De vader van vier kinderen is niet van plan om zijn fortuin aan zijn kinderen door te geven. Zij vliegen meestal economy class terwijl Ramsay en zijn vrouw Tana in first class zitten: "Het gaat zeker niet naar hen", zei Ramsay tegen The Telegraph.

"Dat bedoel ik niet gemeen. (...) Het enige dat ik met Tana heb afgesproken is dat ze een aanbetaling van 25 procent krijgen op een flat, maar niet op de hele flat."

"Ik heb enorm veel geluk gehad door de afgelopen vijftien jaar een carrière in de VS te hebben. Serieus, ik heb er een fortuin mee verdiend (...), dus ik waarder alles wat ik heb", zei Ramsay.


Sting - € 254 miljoen

sting-300-million-229-million

Muzikant Sting werd aanvankelijk bekend als de frontman van The Police. De zanger heeft inmiddels al 16 Grammy Awards mogen ontvangen, drie Brit Awards, een Golden Globe en een Emmy Award. In totaal heeft hij een vermogen van 254 miljoen euro, aldus The Richest.

De vader van zes verklaarde publiekelijk dat zijn kinderen geen cent van zijn enorme fortuin zullen erven. Hij zei: "Ik heb gezegd dat er niet veel geld meer overblijft, omdat mijn vrouw en ik het geld uitgeven! We hebben veel verplichtingen. Wat er binnenkomt geven we uit, en er is niet veel meer over."

"Ik wil ze zeker geen trustfonds achterlaten dat als een albatros om hun nek hangt. Ze moeten werken. Al mijn kinderen weten dat en vragen me zelden om iets, wat ik echt respecteer en waardeer."


Elton John - € 407 miljoen

elton-john-480-million-3666-million

Sir Elton John maakt al vier decennia muziek en verdiende alleen al afgelopen jaar ongeveer 51 miljoen euro, volgens Forbes. Zijn totale vermogen komt daarmee uit op 407 miljoen euro.

Met zijn man David Furnish heeft hij twee jonge zonen - Zachary en Elijah - maar de zanger is niet van plan ze ook maar íets van zijn fortuin na te laten. "Het is verschrikkelijk om kinderen op te laten groeien met een zilveren lepel in de mond", zei hij in een interview met de Daily Mirror.

"De jongens leven de meest ongelofelijke levens, het zijn geen normale kinderen, en ik doe ook niet alsof ze dat zijn. Maar je moet wel een schijn van normaliteit hebben. Een beetje respect voor geld en een beetje respect voor werk."

Elton John keek naar Warren Buffett: "Buffett heeft een heel cool model. Hij laat zijn kinderen genoeg geld na om een huis te kopen, een auto en de basisbehoeften zodat ze zich nooit zorgen hoeven maken. Maar het is ook niet zo belachelijk veel dat ze Picasso's kunnen kopen of privéjets."


Simon Cowell - € 467 miljoen

simon-cowell-550-million-420-million

Simon Cowell is een televisie- en muziekproducent, vooral bekend van 'The X Factor', 'Britain's Got Talent' en 'America's Got Talent'. Zijn jaarsalaris hangt rond de 80 miljoen euro, aldus Forbes, en zijn totale vermogen rond de 467 miljoen euro (aldus The Richest).

In een interview met Esquire uit 2013 zei Cowell: "Ik geloof niet in geld doorgeven van de ene naar de andere generatie. Je erfenis is hopelijk dat je genoeg mensen een kans gaf, zodat ze iets goeds konden doen en dat je hen je tijd gaf en kennis hebt overgedragen."

Hoewel het onduidelijk is of Cowell nog altijd dezelfde overtuiging heeft (zijn zoon Eric werd daarna pas geboren), wordt verwacht dat Cowell het grootste deel van zijn vermogen aan liefdadigheidsinstellingen voor kinderen en dieren geeft.


Andrew Lloyd Webber - € 1 miljard

andrew-lloyd-webber-12-billion-920-million

Andrew Lloyd Webber kennen we van awardwinnende musicals als 'The Phantom of the Opera', 'Cats' en 'Joseph and the Technicolour Dreamcoat'. Naast zeven Tony Awards, drie Grammy's, een Academy Award en een ridderschap, heeft hij vooral ook een vermogen van 1 miljard euro, aldus The Richest.

De vader van vijf vertelde in 2008 aan Daily Mirror dat hij niet van plan is om zijn fortuin als erfenis aan zijn kinderen te geven: "Het maakt ze niet uit. Ze denken niet op die manier. Het gaat over arbeidsethos  - ik geloof totaal niet in geërfd geld."

"Ik ben geen voorstander van kinderen die ineens een hoop geld krijgen, omdat ze dan geen stimulans hebben om te werken", zei hij.

In plaats daarvan investeert hij zijn geld na zijn dood liever in musicalprojecten.

Over het thema erfenis zei hij: "Het is zeer waarschijnlijk dat mijn vrouw Madeleine me zal overleven, dus ik parkeer het probleem bij haar."


George Lucas - € 4,5 miljard

george-lucas-53-billion-4-billion

George Lucas is een Amerikaanse tv- en filmproducent die vooral bekend is dankzij 'Star Wars' en 'Indiana Jones'. Nadat hij zijn Star Wars-franchise en zijn productiebedrijf Lucasfilm - waar hij voor 100 procent de rechten over had - aan The Walt Disney Company verkocht, zag Lucas zijn vermogen stijgen naar 4,5 miljard euro.

Hij heeft vier kinderen: één geadopteerde dochter uit zijn eerste huwelijk, daarna nog twee geadopteerde kinderen en een vierde dochter met zijn tweede vrouw Mellody Hobson.

Een woordvoerder van Lucas zei tegen Hollywood Reporter dat de meerderheid van het geld van de Disney-deal naar educatieve, filantropische projecten gaat. Zijn George Lucas Educational Foundation - ook wel Edutopia genoemd - richt zich op het verbeteren van het onderwijs zodat kinderen er het meeste uit halen.


Pierre Omidyar - € 8,5 miljoen

pierre-omidyar-101-billion-77-billion

Pierre Omidyar richtte in 1995 eBay op en vergaarde zo zijn fortuin. Hij verkoopt namelijk geleidelijk zijn aandelen, omdat hij ook een steeds minder belangrijke rol binnen het bedrijf vervult. Op dit moment is hij volgens Forbes 8,5 miljoen euro waard.

Omidyar en zijn vrouw Pam, die samen drie kinderen hebben, tekenden in 2010 de Giving Pledge: een campagne van Warren Buffett en Melinda Gates in de hoop de superrijke elite aan te moedigen het grootste deel van hun fortuin te doneren aan goede doelen. Tot nu toe heeft de campagne meer dan 150 handtekeningen van miljardairs en miljonairs opgeleverd.

In hun brief schrijven de twee: "Onze mening is vrij simpel: we hebben meer geld dan onze familie ooit nodig zal hebben. Het is niet nodig om het geld vast te houden, als je het vandaag de dag ook kunt gebruiken om een aantal van 's werelds meest hardnekkige problemen op te lossen."


Michael Bloomberg - € 40 miljard

michael-bloomberg-471-billion-36-billion

Michael Bloomberg is de oprichter en CEO van software-, gegevens- en mediabedrijf Bloomberg LP en de tiende rijkste persoon ter wereld met een nettowaarde van omgerekend 40 miljard euro (volgens Forbes).

Bloomberg was de mede-oprichter van het gelijknamige bedrijf dat bestaat uit financiële software, een nieuwsplatform, een tv-netwerk, drie tijdschriften, een wolkenkrabber in Manhattan en een tweede hoofdkantoor in Londen. Michael Bloomberg zelf heeft een belang van 88 procent in de onderneming.

De zakenmagnaat en oud-burgemeester van New York City heeft aangekondigd dat hij hoopt zijn hele fortuin weg te kunnen geven voordat hij sterft. De meerderheid zal geschonken worden aan zijn initiatief Bloomberg Philanthropies.

Zijn twee dochters, Georgina en Emma, werken beiden voor de goede doelen.


Mark Zuckerberg - € 63 miljard

mark-zuckerberg-74-billion-565-billion

De mede-oprichter van Facebook is vandaag de dag een luttele 63 miljard euro waard.

In 2015 kreeg hij samen met zijn vrouw Priscilla Chan zijn eerste dochter: Max. Hij kondigde de geboorte van het meisje aan met een post op Facebook. Daarin verklaarde hij dat hij en zijn vrouw 99 procent van Max' erfenis zouden schenken aan een goed doel.

Het bericht, geschreven aan Max, zei: "We willen dat je opgroeit in een wereld die beter is dan de onze vandaag" en "wij doen ons deel om hiervoor te zorgen. Niet alleen omdat we van je houden, maar ook omdat we een morele verantwoordelijkheid hebben voor alle kinderen van de volgende generatie."

Het koppel startte het Chan-Zuckerberg Initiative (CZI) dat tot doel heeft om "het menselijk potentieel te verbeteren en gelijke kansen te promoten", aldus insidephilanthropy.com.

Inmiddels hebben de twee al een tweede dochter: August.


Warren Buffett - € 67 miljard

warren-buffett-789-billion-603-billion

Warren Buffett is de tweede rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van 67 miljard euro, volgens Forbes.

Buffett maakte naam als belegger en is de CEO van Berkshire Hathaway: het bedrijf dat een aandeel heeft een talloze bedrijven waaronder Kraft Heinz, American Express, Duracell en Apple. De beste man werd door Forbes uitgeroepen tot één van de meest succesvolle beleggers aller tijden.

Buffett is een echte filantroop en wil zijn vaste fortuin voor de volle honderd procent weggeven aan verschillende goede doelen wanneer hij komt te overlijden. Hij laat niets na aan zijn kinderen.

Wel heeft hij beloofd dat de drie goede doelen van zijn kinderen elk voor 1,8 miljard euro aan Berkshire Hathaway-aandelen krijgen, als beloning voor het succes van hun instellingen.

Het merendeel van zijn fortuin gaat naar de Bill and Melinda Gates Foundation. Een klein percentage gaat naar de Susan Thompson Buffett Foundation, het goede doel van Buffett en zijn vrouw.


Bill Gates - € 76 miljard

bill-gates-896-billion-684-billion

Net als de meeste miljardairs is Microsoft-oprichter Bill Gates een echte filantroop. Hij is van plan om het grootste deel van zijn fortuin van 76 miljard euro te schenken aan goede doelen. Gates en zijn vrouw Melinda bezitten het grootste private goede doel ter wereld: The Bill & Melinda Gates Foundation. Deze "helpt alle mensen om gezonde, productieve levens te leiden".

Zijn drie kinderen hebben hun vaders filantropische genen geërfd en zijn blij dat ze het fortuin van hun vader niet krijgen. In een Reddit AMA zei de magnaat dat zijn kinderen ieder 8,5 miljoen euro erven: 0,01116 procent van zijn fortuin.

In de AMA zei hij: "Ik ben ervan overtuigd dat het niet goed is voor je kind als je hem of haar enorme bedragen nalaat. Warren Buffett vertelde hierover in een artikel in Fortune in 1986 - voordat ik hem ontmoette - en dat overtuigde me."

LEES OOK: Een Britse ex-spion legt uit hoe je dingen kunt onthouden, zonder ze op te schrijven