De Britse topkok Gordon Ramsay denkt dat de Brexit een goede invloed kan hebben op de horeca in zijn land. Met zijn kenmerkende taalgebruik typeert hij Groot-Brittannië als ‘lui’ en het heeft volgens hem ‘een flinke schop onder de kont nodig’.

In een interview met Radio Times zegt de kok met het korte lontje: “Het niveau van buitenlandse werknemers in dit land bevestigt hoe lui we zijn als natie, wanneer individuen uit het buitenland bereid zijn om hierheen te komen en dubbel zo hard te werken voor minder geld.”

De statistieken geven de beroemde chef gelijk. De in Londen wijdverbreide keten Pret A Manger ontvangt slechts 1 Britse sollicitant voor elke 50 kandidaten. 65 procent van het werknemersbestand komt uit andere EU-lidstaten. Voor de hele industrie is dat percentage 75 procent voor de obers en barmedewerkers en 25 procent van alle chefkoks.

De British Hospitality Association ziet voor deze en vergelijkbare ketens een fors probleem ontstaan als de EU-burgers na de Brexit niet mogen blijven werken. De lobbygroep wil een overgangsperiode van 10 jaar om een eventuele transitie naar volledig Britse personeelsbestanden te kunnen realiseren.

Maar Ramsay ziet die ontregeling als een schelle wake-up call. “Het is een flinke schop onder de kont voor deze industrie en we gaan straks weer terug naar het aloude systeem van meester en leerling. Ik verwelkom een dergelijke verandering niet alleen, sterker nog, ik denk dat het goed zal zijn dat er meer nadruk komt te liggen op talent uit eigen land.”

Ramsay veegt de vloer aan met collega Jamie Oliver

Jamie Oliver

Foto: Jamie Oliver. source Getty / Tristan Fewings

Ramsay bekritiseert ook collega sterkok Jamie Oliver, die zich uitsprak voor de Remain-campagne. Oliver meldde na het Brexit-referendum dat hij het land zou verlaten als Boris Johnson premier zou worden. "Ik smeek om één ding, Groot-Brittannië, geef me Boris fucking Johnson als onze premier en ik ben er klaar mee", schreef hij destijds op Instagram.

Maar Ramsay heeft, ondanks het scheldwoord, weinig met de inhoud van Olivers standpunt. "We zijn koks, geen politici. Je kunt best zo in de nek van de politici staan hijgen. Maar hé, de deur staat open! Sta voor wat je zegt. Helaas opent hij alleen zijn mond als hij iets te promoten heeft."

LEES OOK: Op deze 20 plekken drink je de lekkerste koffie van Nederland