Nieuw-Zeeland heeft er een nieuw mythisch creatuur bij: een vliegende taxi uit de koker van Google-oprichter Larry Page. De voorbije maanden testte het bedrijf Kitty Hawk haar toestel op het Zuidereiland.

De Kitty Hawk doopte het toestelletje de ‘Cora’ en het is een soort hybride tussen een helikopter en paraglider. De Cora vliegt zelf en kan verticaal opstijgen en landen. Zo ziet het vliegtuigje eruit:

Cora airtaxi Kitty Hawk

De Cora-luchttaxi in actie. Foto: Kitty Hawk

De Cora’s moeten we niet als eenlingen zien, maar als onderdeel van een toekomstig netwerk aan zelf-vliegende taxi’s. Er passen twee passagiers in de volledig elektrische Cora en het voertuig opereert op een hoogte tussen de 150 en 1000 meter. De topsnelheid ligt op circa 180 kilometer per uur en de actieradius bedraagt 90 kilometer.

Kitty Hawk koos Nieuw-Zeeland als testgrond vanwege de ‘vooruitstrevende reguleringen’, aldus een verklaring op de eigen website. Zowel in dat land als in de VS heeft de Cora een ‘experimenteel luchtwaardigheidscertificaat’. Voordat we echt in een Cora kunnen stappen, zal het een volwaardig veiligheidscertificaat moeten behalen.

Cora airtaxi Kitty Hawk

Foto: Kitty Hawk

De leiding bij Kitty Hawk is in handen van Sebastian Thrun, een voormalige Google-wetenschapper die aan zelf-rijdende auto's en de Google Glass werkte. Verder is er weinig meer bekend dan dat mede-oprichter van Google Larry Page het bedrijf financiert, naar verluidt meer dan 100 miljoen dollar (83 miljoen euro). Binnen een decennium verwachten Page en Thrun dat vliegende auto's de norm zullen zijn.