Webbrowser Google Chrome gaat drieduizend Nederlandse websites en een nog onbekend aantal buitenlandse websites dinsdag van veiligheidswaarschuwingen voorzien.

Volgens een bericht van de NOS zijn de betreffende websites volgens Google niet veilig genoeg.

De sites zullen nog steeds te bezoeken zijn, maar bezoekers worden geconfronteerd met een felrode waarschuwing in het scherm die op eigen risico te negeren is.

Het gaat om websites die hun verbinding op een achterhaalde manier beveiligen. Bij een goede beveiliging, te herkennen aan de afbeelding van een slotje naast het webadres in de browser, kunnen onbevoegden niet meelezen, bijvoorbeeld bij gebruik van wifi in de trein.

Volgens de NOS worden de websites van onder meer supermarkten Ekoplaza en Emté, gemeenten Zutphen en Heemskerk en auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra voorzien van de waarschuwing. Ook de klantenservicepagina van NS International zou onvoldoende beveiligd zijn.

Certificaten

De beschreven websites gebruiken certificaten van beveiligingsbedrijf Symantec, dat vorig jaar al door Google is gewaarschuwd omdat het zijn zaken niet op orde zou hebben. Google besloot daarna om het vertrouwen volledig op te zeggen en de certificaten niet meer te ondersteunen.

Ook de populaire browser Firefox neemt binnenkort maatregelen tegen websites met deze certificaten.

Lees ook op Business Insider