Het Utrechtse softwarebedrijf GitLab heeft na een nieuwe investeringsronde een waarde van 2,75 miljard dollar. Amerikaanse investeerders pompen nog eens 268 miljoen dollar in de startup, zo maakte GitLab dinsdag bekend.

In totaal heeft het techbedrijf nu 426 miljoen dollar aan financiering opgehaald.

GitLab is in 2011 opgericht door de Nederlander Sid Sijbrandij en de Oekraïner Dmitriy Zaporozhets. Het duo stampte een opensourceplatform uit de grond waarmee programmeurs samen kunnen werken in dezelfde omgeving. Daarmee is het een concurrent van het Amerikaanse GitHub dat in 2018 door Microsoft werd gekocht voor 7,5 miljard dollar.

“Grote organisaties vinden vaak dat de ontwikkeling van nieuwe toepassingen te veel tijd kost. Ze willen snel inspelen op marktveranderingen”, zei CEO Sijbrandij in 2017 tegen Computable. “Met Gitlab kunnen ze de cyclustijd verkorten van bijvoorbeeld een jaar tot een maand.”

GitLab is de afgelopen jaren flink gegroeid, van minder dan tien werknemers in 2015 naar de huidige 800 medewerkers in 55 landen. Meer dan 100.000 organisaties werken met GitLab, waaronder de ANWB, Ticketmaster, Nasdaq en Goldman Sachs. Het hoofdkantoor is inmiddels verplaatst van Utrecht naar San Francisco, op een steenworp afstand van de kantoren van Twitter, Square en Uber.

In november 2020 is Sijbrandij van plan om GitLab naar de beurs te brengen. Het miljoenenbedrag uit deze investeringsronde wil het bedrijf gebruiken om het platform verder te verbeteren in de aanloop naar de beursintroductie. Ook wil GitLab de positie in Europa versterken.

“De investeerders willen een keer cashen”, zei Sijbrandij al in 2015 tegen Fast Moving Targets over een beursgang. Hij gaf toen aan dat een overname het opensourcekarakter van GitLab en de band met de community kan schaden. “Dat kun je door een beursgang in balans houden. Dat is de beste manier.”

Lees ook op Business Insider

Na de beursnotering kan Sijbrandij zich waarschijnlijk voegen in het rijtje Jitse Groen, Pieter van der Does en Steven Schuurman: Nederlandse IT-ondernemers die hun bedrijf naar de beurs brachten en zo steenrijk werden.

Lees meer: