Ook al is het er de hele dag bar koud, ook op de Zuidpool woeden branden. Het Amerikaanse onderzoeksstation McMurdo Station zoekt daarom regelmatig naar nieuwe brandweerlieden.

Het begin van het Antarctische zomerseizoen vormt ook het startschot voor de volgende lichting van onderzoekers. Die bekijken hoe gletsjers en pinguïns zich gedragen op het koudste continent van onze planeet. Nederlandse onderzoekers brachten in 2012 en 2013 ook een periode door in het extreme zuiden om onderzoek te doen naar algen en ijzer in smeltwater.

Een groot deel van de Amerikaanse aanwezigheid op het continent woont op McMurdo Station, een basis met 1.100 mensen. Om de wetenschappers een leven en veiligheid te verschaffen, wonen er ook andere werknemers op de basis. Een luchtverkeersleider, IT-kenners, yoga-instructeurs en barmannen. En de brandweer.

Sterker nog, schrijft Wired, er zijn nog vacatures voor brandweerlieden die vijf maanden door willen brengen in McMurdo.

December is de warmste maand

Daar moet je wel wat voor over hebben. Want het leven is niet gemakkelijk op Antarctica. Er zijn dan wel drie cafés in McMurdo, het is toch vijf uur vliegen naar Christchurch in Nieuw-Zeeland, het dichtstbijzijnde stukje menselijke beschaving.

In december, de warmste maand, bedraagt de temperatuur gemiddeld -3,5 graden Celsius. Dan woon je wel op één van 's werelds mooiste plekken.

Het brandweerkorps bestaat uit 46 brandweerlieden en noodartsen die jaarlijks reageren op 350 noodoproepen, vertelt assistent-commandant Andre Fleurette tegen Wired. "Kleine brandjes, klachten over rare geurtjes en meldingen van gevaarlijke materialen komen het vaakst voor."

Serieuzer dan dat wordt het doorgaans niet, omdat iedereen die op McMurdo terechtkomt een gezondheidscontrole doorloopt en brandveiligheidstraining ontvangt.

De wind is koning

Eén van de vaste taken als brandweerman of -vrouw op McMurdo is elke inkomende vlucht opwachten voor het geval er iets mis is met het toestel. Met een speciaal goedje dat branden verstikt en werkt tot -40 graden Celsius zijn ze voorbereid op elk noodgeval.

Kleding is alles wegens de extreme omstandigheden. Fleurette: "De wind is koning. Als we op een noodmelding afgaan, bereiden we ons voor op constant hoge windsnelheden."

Een makkelijke baan is het dus niet. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat sommige gebouwen geen brandmelders hebben of dat een deel van de basis behoorlijk verouderd is. Maar, zo zegt oud-brandweerman Isaiah Walter: "Als je kans hebt om te gaan, zou ik gaan." Hij diende zelf op Antarctica in 2005 en omschrijft het als 'de ervaring van je leven'.  "Je ontmoet gave en stoere mensen en je bent daar ter plekke om de wetenschap te ondersteunen."

Als Nederlandse belangstellende maak je echter weinig kans om deze baan te bemachtigen. Alleen Amerikaanse staatsburgers of inwoners met een geldige verblijfsvergunning komen in aanmerking.

LEES OOK: Hoe de 5 jongste miljardairs ter wereld hun tijd besteden en geld uitgeven