General Motors (GM) is er in het tweede kwartaal van dit jaar in geslaagd zijn winst weer op niveau te brengen. Een jaar geleden verdampte de winst nog grotendeels door zeer omvangrijke en kostbare terugroepacties.

Dat bleek uit de donderdag gepresenteerde resultaten van de Amerikaanse autofabrikant.

GM rapporteerde een nettowinst van 1,1 miljard dollar, bijna gelijk aan de winst in het tweede kwartaal van 2013. Vorig jaar bleef onder de streep slechts 200 miljoen dollar over vanwege een strop van 1,2 miljard dollar voor het verhelpen van tal van mankementen aan diverse automodellen. De omzet daalde vorig kwartaal naar 38,2 miljard dollar, tegen 39,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2014.

In China, waar GM diverse samenwerkingsverbanden heeft, steeg de winst van 476 miljoen naar 502 miljoen dollar. GM deed goede zaken met zijn duurdere SUV’s en luxe modellen van het merk Cadillac. Kostenbesparingen droegen ook bij aan de winstgroei.

Noord-Amerika was de sterkste regio voor het bedrijf, dat daar recordhoge winstmarges wist te realiseren. Financieel directeur Chuck Stevens verwacht dat de winstgevendheid in China en Noord-Amerika op een hoog niveau blijft.

In Europa speelde GM quitte, nadat daar een jaar geleden een verlies van 300 miljoen dollar in de boeken werd gezet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl