• Het kabinet Rutte brengt flink wat wijzigingen aan in de financiële plannen, mede door tegenvallers bij de miljarden die naar Groningen gaan en de duurdere opvang van asielzoekers.
  • Uitgaven aan Defensie blijven ongemoeid, vanwege het belang dat aan de oorlog in Oekraïne wordt gehecht.
  • Benzineprijzen gaan omhoog door het bijmengen met biobrandstoffen.
  • Lees ook: Hypotheek en pensioen: 6 punten om op te letten lang voordat je AOW krijgt

Er komen flink wat wijzigingen aan voor de beleidsplannen van het kabinet Rutte IV die ook financiële consequenties hebben voor huishoudens, zo blijkt uit maatregelen die woensdag zijn uitgelekt.

Het kabinet is dit jaar tegen een aantal fikse financiële tegenvallers aangelopen. De opvang van asielzoekers pakt veel duurder uit dan verwacht en er gaan miljarden extra naar Groningen als compensatie voor de gaswinningsproblematiek.

Deze tegenvallers worden volgens ingewijden grotendeels gecompenseerd door meevallers, vooral doordat ministeries het toegekende geld niet allemaal uitgegeven krijgen. Om de begroting verder sluitend te krijgen, moeten vrijwel alle ministeries iets inleveren.

De maatregelen zouden Defensie ongemoeid laten, omdat het kabinet het door de oorlog in Oekraïne belangrijk vindt om zich aan de NAVO-afspraken te houden. Ook aan het budget voor armoedebeleid verandert naar verluidt niets, en ook onderwijs en justitie zouden worden ontzien.

Bekijk hieronder het overzicht van 7 verwachte maatregelen die je portemonnee raken:

Kinderopvang pas in 2027 gratis

Kinderopvang wordt niet vanaf 2025 voor iedereen gratis, maar pas twee jaar later. Dat bevestigen Haagse bronnen tegen persbureau ANP na een bericht van de NOS. De reden voor het uitstel is de vrees bij kinderopvangorganisaties dat zij de stijging van de vraag als gevolg van deze maatregel niet aankunnen door personeelstekorten.

De vertraging is geen bezuinigingsmaatregel, benadrukt een ingewijde, maar het gevolg van een probleem met de uitvoerbaarheid. Het plan uit het coalitieakkoord om van de kinderopvang een vrijwel geheel door de overheid betaalde voorziening te maken, en daarmee een einde te maken aan de veelbesproken kinderopvangtoeslag, gaat dan ook gewoon door.

Subsidiepot voor elektrische auto's van €600 miljoen

Om ervoor te zorgen dat meer mensen een tweedehands elektrische auto kunnen aanschaffen, trekt het kabinet 600 miljoen euro uit. Na berichtgeving van RTL Nieuws en het AD bevestigen meerdere Haagse bronnen tegenover ANP dat een dergelijke subsidieregeling in de maak is.

Tegenover Nieuwsuur bevestigde minister Jetten van Klimaat en Energie het bedrag van 600 miljoen euro, maar hij zei ook dat het subsidiebedrag per auto omlaag gaat van 2.000 euro naar 1.000 euro. Het idee is dat het totale bedrag hiermee over meer auto's kan worden verdeeld.

Momenteel worden elektrische auto's vaak naar het buitenland geëxporteerd als ze van eigenaar wisselen omdat ze tweedehands te duur zijn voor veel Nederlanders. De maatregel is onderdeel van een pakket van 120 maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.

Het kabinet wil toe naar een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 1990. Vorige maand schreven ambtenaren in een belangrijk advies dat een extra reductie van 22 megaton CO2 nodig is om deze doelen te halen. Dat is precies de reductie van het pakket dat nu voorligt.

Benzineprijs omhoog door bijmengen biobrandstof

Automobilisten die rijden op benzine zullen merken dat de prijs per liter gemiddeld een cent omhoog gaat. Dat komt door de afspraak om benzine en diesel meer bij te mengen met biobrandstoffen. Daarbovenop wordt de aanschafbelasting (bpm) van nieuwe auto's ongeveer 200 euro duurder.

Eerder was het plan om leasemaatschappijen te verplichten om vanaf 2025 hun hele wagenpark te elektrificeren, maar dat is van tafel. In plaats daarvan worden werkgevers verplicht om de CO2-uitstoot van dienstreizen te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om de trein te pakken.

Meer laadpalen, betere isolatie, zonnepanelen voor huurwoningen

Het kabinet geeft 90 miljoen euro uit om meer laadpalen neer te zetten. Ook zullen grote vervuilers zwaarder worden belast. Momenteel wordt de belasting lager naarmate bedrijven meer energie verbruiken. Daar moet van het kabinet een einde aan komen.

Een ander plan is om tochtige huizen in kwetsbare wijken beter te isoleren. Hier wordt 425 miljoen euro aan uitgegeven. Ook moet 100 miljoen euro subsidie ervoor zorgen dat er meer zonnepanelen komen op huurhuizen.

Energiebelasting lager voor eerste 800 kuub gas op jaarbasis

Om huishoudens te stimuleren om niet te veel energie te verbruiken, hoeven ze vanaf volgend jaar minder energiebelasting te betalen over de eerste 800 kuub gas. De belasting stijgt stapsgewijs bij een hoger verbruik.

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie legt zijn plan woensdag voor aan de ministerraad. Voor aanvang spreekt hij van een pakket dat "rechtvaardig, ambitieus en ook uitvoerbaar is", zonder in te gaan op de inhoud ervan. Daar is volgens hem hard over onderhandeld in het kabinet samen met de coalitiepartijen. Na de persconferentie van premier Mark Rutte zal de minister tekst en uitleg geven aan de pers.

Scholingsbudget STAP vervalt in 2024

 Het scholingsbudget STAP wordt volgend jaar geschrapt, bevestigen Haagse bronnen. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet neemt in de voorjaarsnota. Verhoging van het eigen risico in de zorg is van de baan. Dat lag lang op tafel, maar is na een felle discussie in het kabinet door de ChristenUnie geblokkeerd.

Het STAP-budget is bedoeld om mensen de kans te geven een opleiding te volgen waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De populariteit was groot, maar toen bleek dat er "snoepreisjes" en cursussen mee werden gefinancierd die helemaal niet arbeidsmarktgericht waren, werden de regels tot twee keer toe aangescherpt. De regeling is goed voor een kleine 200 miljoen euro per jaar.

Eigen risico zorgverzekering blijft €385 per jaar

Het eigen risico in de zorg blijft op 385 euro per jaar staan. Haagse bronnen bevestigden al eerder aan het ANP dat het verhogen hiervan serieus werd overwogen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het eigen risico de komende jaren op die 385 euro bevroren blijft. Een verhoging ligt politiek uiterst gevoelig. De kans dat een dergelijk voorstel door de Eerste Kamer zou komen, is vrijwel nihil.

LEES OOK: 3 smaken pensioen in het nieuwe pensioenstelsel: zo stabiel is je uitkering straks