Eindelijk duidelijkheid na weer een dagje spanning in de Brexit-soap: er gebeurt niets. Dat wil zeggen: er komt maandag geen tweede stemming over de Brexit-deal die premier Boris Johnson afgelopen week met de Europese Unie sloot.

Dat maakte de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, maandag aan het eind van de middag bekend.

Afgelopen zaterdag wilde de Britse regering de Brexit-deal van Johnson voor het eerst in stemming brengen, om een stempel van goedkeuring te krijgen. Maar dat liep spaak.

De Brexit-stemming werd zaterdag gefrustreerd door een amendement dat Johnson dwong om eerst de bijbehorende wetgeving te regelen. Dit amendement kreeg een meerderheid in het Lagerhuis en zorgde ervoor dat Johnson een andere deadline miste.

Toen Johnson zaterdag geen goedkeuring kreeg voor zijn Brexit-deal, moest hij op last van het Britse parlement de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel van de Brexit vragen. Dat deed Johnson zaterdagavond.

Geen stemming over Brexit-deal Johnson

Vervolgens wilde de Britse regering de Brexit-deal van Johnson maandag opnieuw in stemming brengen. Maar Lagerhuisvoorzitter John Bercow gaf daar geen toestemming voor.

Het besluit van voorzitter Bercow is een tegenvaller voor de regering. Die had volgens de BBC het verzoek aan de EU om Brexit-uitstel kunnen intrekken als het maandag alsnog een stemming over de deal had gewonnen. Dat had de druk op het parlement verhoogd om de bijbehorende Brexit-wetgeving snel goed te keuren.

De regering moet nu proberen om parlementaire goedkeuring te krijgen voor de bijbehorende Brexit-wetgeving. De oppositie komt dan mogelijk met amendementen die voor Johnson onacceptabel zijn. Zo kan bijvoorbeeld aangestuurd worden op een tweede referendum of nauwere economische banden met de EU.

Het Europees Parlement wil pas stemmen over het Brexit-akkoord als het parlement in Londen het heeft goedgekeurd. Dat heeft de Brexit-stuurgroep van het EU-parlement maandag bevestigd.

"Wij zullen adviseren dat er volledige ratificatie moet zijn in Groot-Brittannië voordat wij onze finale stemming kunnen doen", zei brexitcoördinator Guy Verhofstadt van het Europees Parlement. "We gaan niet iets ratificeren dat misschien nooit wordt geratificeerd aan de andere kant van het Kanaal", verwoordde medevoorzitter Philippe Lamberts van de Europese Groenen het.

LEES OOK: Boris Johnson vraagt om uitstel van de Brexit, maar weigert de brief zelf te tekenen