De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdagavond in een brief om uitstel van de Brexit gevraagd.

EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen ontvangen. Dat tweette Tusk. “Ik zal nu de consultatie beginnen met de EU-leiders over hoe daarop te reageren.” Tusk meldde niet voor hoelang Johnson uitstel vraagt.

Volgens Britse bronnen heeft Johnson de brief niet persoonlijk ondertekend. Het is een fotokopie van de wet waarin de premier wordt verplicht uitstel te vragen.

Daarnaast heeft hij twee andere brieven bijgevoegd. In een ervan schrijft hij dat verder uitstel verlenen in zijn opvatting een vergissing zou zijn. Die brief heeft hij wel persoonlijk ondertekend. De andere brief is van de Britse EU-ambassadeur in Brussel, sir Tim Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

Volgens bronnen die The Guardian sprak is het vrijwel zeker dat het verzoek om uitstel van Johnson door de EU-landen wordt gehonoreerd.

Johnson werd zaterdag door het Britse parlement gedwongen om de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam een voorstel aan om de Brexit-deal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU, nog niet goed te keuren.

Dit amendement zorgde ervoor dat Johnson een andere deadline miste. De premier was door het parlement eerder gedwongen om uitstel te vragen voor de Brexit, als hij niet voor zaterdagavond 11 uur goedkeuring had voor een Brexit-deal.

Johnson gedwongen om uitstel te vragen voor Brexit

Het zogenoemde Letwin-amendement kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Dat verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de Brexit-deal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.

Johnson haalde daardoor de deadline niet die het parlement hem heeft opgelegd. Hij kreeg eerder tot zaterdagavond de tijd om parlementaire goedkeuring te krijgen voor zijn Brexit-deal, anders moest hij uitstel van de Brexit-deadline vragen.

De premier heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de Brexit.

In een eerste reactie op de uitslag van de stemming over het Letwin-amendement gaf Johnson aan dat hij niet wettelijk verplicht is om uitstel te vragen. Al gebruikte de premier in zijn verklaring een dubbelzinnige frase. Johnson zei dat hij “niet over uitstel gaat onderhandelen” met de EU, wat niet uitsloot dat hij zaterdag met tegenzin toch om uitstel zou vragen.

Voorstanders van het Letwin-amendement betogen dat een Brexit op 31 oktober nog steeds mogelijk is als de benodigde wetgeving op tijd is geïmplementeerd.

Letwin, die eerder uit de Conservatieve fractie is gezet, steunt de deal van Johnson. Hij zegt dat zijn amendement is bedoeld als “verzekering” om een Brexit zonder deal te voorkomen als iets misgaat bij de implementatie van de overeenkomst met de EU. Het parlement heeft daar maar weinig tijd voor, omdat de Brexit al over twaalf dagen moet plaatsvinden.

LEES OOK: Dit staat er in de Brexit-deal van Boris Johnson: een complex douane-systeem voor Noord-Ierland, maar geen backstop