• De meerderheid van het FVD-bestuur wil op korte termijn een algemene ledenvergadering organiseren over de positie van Thierry Baudet.
  • Een lijsttrekkersverkiezing, zoals Baudet zelf wil nadat hij zich eerst juist had teruggetrokken als lijsttrekker, komt er wat het bestuur betreft niet.
  • Baudet moet tot de ledenvergadering een mediastilte in acht nemen en zijn positie als bestuurslid opgeven.
  • Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme en racisme binnen Forum.

De meerderheid van het bestuur van Forum voor Democratie wil de leden van de partij het laatste woord geven over het lot van Thierry Baudet. De bestuurders stellen voor zo snel mogelijk een ledenvergadering te houden met twee agendapunten: het lidmaatschap van Baudet en de benoeming van een volledig nieuw partijbestuur.

Drie van de vijf bestuurders keerden zich deze week tegen Baudet, nadat die zelf het voorzitterschap had neergelegd vanwege de ophef rond de jongerenorganisatie van FVD.

De bestuurders zien “op korte termijn als het hoogst haalbare het brengen van rust in en rondom onze partij. En als volgende stap het uitschrijven van” een algemene ledenvergadering. Ze stellen daaraan wel een aantal voorwaarden.

De lijsttrekkersverkiezing die Baudet woensdag afkondigde voor 30 november en 1 december, gaat wat hen betreft niet door. Ze willen dat Baudet per direct een mediapauze in acht neemt en zijn plek in het bestuur opgeeft. De resterende vier bestuurders organiseren dan zo snel mogelijk een ledenvergadering, ook om een nieuw bestuur te kiezen. Daarbij zijn zij dan alle vier uitgesloten van deelname als kandidaat.

Aan het nieuwe bestuur zou dan de taak zijn om de kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgend jaar samen te stellen.

CIDI wil onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme bij FVD

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar antisemitisme en racisme binnen de partij Forum voor Democratie. Ook moeten partijleden antisemitisch gedachtegoed binnen de partij "ondubbelzinnig veroordelen".

Woensdag schreef FVD-senator Nicki Pouw-Verweij in een brandbrief dat oprichter van de partij Thierry Baudet antisemitische en racistische uitspraken deed. Daarnaast zou hij complottheorieën over het coronavirus aanhangen.

"Deze haatdragende uitingen moeten zeer ernstig genomen worden, niet in de laatste plaats door FVD zelf", aldus CIDI in een verklaring. "Het is het zoveelste verontrustende bericht over discriminatie en haatspraak in FVD en haar jongerentak, JFVD. De afgelopen maanden heeft FVD herhaaldelijk waarschuwingen van CIDI naast zich neergelegd. Tijdens onze Keppel Op-demonstratie tegen antisemitisme vorig jaar, waaraan bijna alle Nederlandse politieke partijen deelnamen, sprak de heer Baudet zich uit tegen antisemitisme. Nu wordt echter pijnlijk duidelijk wat hij echt van antisemitisme vindt."

Lees hier meer over de enorme onrust bij Forum voor Democratie: