De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag in Parijs gepleit voor een Europese interventiemacht met een eigen budget voor optredens bij internationale conflicten. Bovendien moet er volgens hem een Europese dienst burgerbescherming komen die direct inzetbaar is bij natuurrampen.

Macron schetste in de Sorbonne-universiteit een soeverein, verenigd en democratisch Europa.”De opbouw daarvan is de enige weg. Een fragieler Europa wordt vandaag de dag overspoeld door golven van globalisering.”

Macron pleit voor Europees leger

Concreet gaf de Franse president aan dat een Europees leger het komende decennium gestalte moet krijgen. Dat moet gepaard gaan met de ontwikkeling van een gezamenlijke, strategische doctrine. Hij stelde voor de nationale strijdkrachten alvast open te stellen voor militairen uit de andere lidstaten. Frankrijk is bereid het voortouw te nemen.

Met dit voorstel haakt Macron aan bij een discussie die de Amerikaanse president Trump eerder dit jaar aanzwengelde: de VS vindt dat veel Europese landen te weinig bijdragen aan de NAVO en Trump suggereerde zelfs even dat het niet zeker is dat Amerika andere NAVO-landen altijd zal steunen. Later trok Trump dat weer in, maar de Amerikaanse president heeft Europese landen wel aan het denken gezet over de Europese afhankelijkheid van het Amerikaanse leger.

Macron toonde zich in zijn toespraak over de toekomst van Europa ook voorstander van een pan-Europees asielbureau om de procedures voor de opvang van vluchtelingen in de verschillende landen te versnellen en op elkaar af te stemmen.

In dat plan past ook gemeenschappelijke financiering voor de integratie en training van geaccepteerde asielzoekers. Bovendien moet Europa meer gaan doen aan ontwikkelingshulp. "We mogen Afrika niet langer zien als bedreiging maar als partner.''

Kan Macron 'tandem' vormen met Duitsland?

De punten die Macron aanhaalde zijn minder controversieel dan ideeën over diepere integratie van de eurozone, die de Franse president eerder ventileerde.

Het idee van een Europese 'minister van Financiën' met een eigen budget lijkt momenteel echter lastig te verkopen in Duitsland. De Duitse verkiezingsuitslag van afgelopen weekend stelt bondskanselier Angela Merkel weliswaar in staat een nieuw kabinet te vormen, maar de machtigste vrouw van Europa moet daarbij rekening houden met gewijzigde politieke verhoudingen in Duitsland.

Op de eerste plaats is er de opkomst van de rechts-populistische AfD, een openlijk eurosceptische partij die de nummer drie wordt in het Duitse parlement. Daarnaast is van belang dat Merkel naar verwachting een nieuwe coalitie moet vormen met de conservatief-liberale FDP en de Groenen. Vooral de FDP moet weinig hebben een verdere integratie van de eurozone.

De grote vraag is dus of Merkel en Macron de komende maanden genoeg aanknopingspunten kunnen vinden, om tot gezamenlijke standpunten te komen over de toekomst van Europa.